SAD tvrdi da je Sinwar bio glavna prepreka primirju u Gazi: "Nije htio ni pregovarati o tom"

5
Radiosarajevo.ba
SAD tvrdi da je Sinwar bio glavna prepreka primirju u Gazi: "Nije htio ni pregovarati o tom"

Sjedinjene Države žele pokrenuti pregovore o postizanju primirja i puštanju talaca iz Gaze, rekao je u četvrtak glasnogovornik američkog State Departmenta Matthew Miller, nakon smrti Hamasovog čelnika Yahye Sinwara koji je Miller nazvao "seizmičkim događajem".

Miller je na brifingu za novinare rekao da je Sinwar bio "glavna prepreka" okončanja rata, koji je započeo kad je Sinwar orkestrirao napad na južni Izrael u kojem su palestinski militanti ubili oko 1200 ljudi, a oteli 250.

Bidenova administracija neuspješno je mjesecima radila s posrednicima Katrom i Egiptom u korist postizanja sporazuma kojim bi se prekinule izraelske operacije u Gazi u zamjenu za puštanje talaca koje je Hamas oteo prije godinu dana.

Tahirović: "Ne dozvoljavamo da više ijedan zločinac bude prijevremeno pušten na slobodu'

Proteklih sedmica, Sinwar nije uopće želio pregovarati, rekao je Miller, prenosi Hina.

"Prepreka je očigledno uklonjena. Ne mogu predvidjeti da će se ko god zamijeni Sinwara složiti s primirjem, no uklonjena je glavna prepreka koja je proteklih mjeseci sprječavala postizanje primirja", rekao je.

Oglasio se i Hezbolah: "Pokrećemo novu fazu ratovanja protiv Izraela"

Washington će sada "pojačati" svoje napore i pokušati progurati prijedlog "koji je već neko vrijeme na stolu", rekao je Miller, no nije otkrio detalje.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (5)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak