SAD tvrdi da je Patriot u Ukrajini srušio ruski hipersonični projektil: Da li je to moguće?

1
Radiosarajevo.ba
SAD tvrdi da je Patriot u Ukrajini srušio ruski hipersonični projektil: Da li je to moguće?

Ove sedmice puno se govori o ruskim hipersoničnim projektilima tipa Kinžal, odnosno o tome mogu li ih presresti i srušiti američke rakete protuzračne odbrane tipa Patriot, koje je Washington isporučio Ukrajini.

U utorak 16. maja je, po svemu sudeći, jedan sistem Patriot u glavnom gradu Ukrajine oštećen u udaru ruske rakete, vjerojatno upravo Kinžala.

Reuters donosi pojašnjenje o Patriotima i Kinžalima, u kojem navodi da je sistem Patriot dizajniran davno prije nego što su hipersonična oružja poput Kinžala poslana na bojište.

Meteorolozi objavili prognozu do kraja maja: Bit će grmljavine, pljuskova, ali i sunčanih dana

Raytheon, proizvođač Patriota, nije javno potvrdio da su Patrioti učinkoviti protiv projektila koji lete hipersoničnim brzinama (brzine koje su pet puta veća od brzine zvuka - ili veća), piše Index.hr.

Iako je Washington nedavno objavio da je sistem Patriot prošle sedmice presreo i srušio ruski Kinžal, nije jasno je li ruski projektil u tom trenutku letio hipersoničnom brzinom.

Iako Kinžal projektili, dosežu brzinu od 12.350 km/h, oznaka Kinžala kao hipersoničnih projektila je donekle zavaravajuća, navodi Reuters.

Naime, skoro svi balistički projektili u nekom trenutku svoje putanje dosežu hipersonične brzine, objavio je u izvještaju u martu 2022. američki think-tank Centar za Strateške i međunarodne studije.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak