SAD: Nigerijac Abdulmutallab danas pred sudom

Radiosarajevo.ba
SAD: Nigerijac Abdulmutallab danas pred sudom

Foto: Getty

Nigerijac koji je optužen za pokušaj detoniranja eksplozivne naprave u jednom američkom putničkom avionu, na Božić, danas će biti izveden pred sud u saveznoj državi Michigan, prenijela je Fena.

Vlasti su premjestile Umara Faruka Abdulmutallaba iz bolnice - gdje su mu liječene opekotine trećeg stepena - u savezni zatvor; 23-godišnji Nigerijac tvrdi da da su ga uvježbavali operativci Al-Qaide u Jemenu.

U Detroitu korišten snažan vojni eksploziv PETN

Osumnjičenikovo ime se nalazi u bazi američkih obavještajnih službi, ali ne i na popisu onih kojima je zabranjeno putovanje avionima.

Američka ministrica domovinske sigurnosti Janet Napolitano izjavila je CNN-u kako "nema nikakvih naznaka" da je ovaj pokušaj napada dio neke većeg terorističke zavjere, prenijela je VoA.

http://www.youtube.com/watch?v=rnNtQme60cg


Prijavio ga vlastiti otac

U Nigeriji je naređeno provođenje pune istrage oko osumnjičenog Umara Faruka Abdulmutallaba.

U središtu istrage je pokušaj njegova oca da uzbuni nigerijske i američke vlasti oko aktivnosti svog sina, među kojima i njegove veze s ekstremistima Al-Qaide.

Otac, Umaru Mutallab, dobro je poznat nigerijski bankar kojega su, navodi se, jako zabrinuli radikalni stavovi koje je prihvatio njegov sin, koji je prije nekoliko mjeseci prekinuo veze s obitelji i nestao.

Nakon što je Umaru Mutallab alarmirao američku ambasadu u Nigeriji, ime njegovog sina je stavljeno na popis upozorenja na moguće terorističke aktivnosti, ali njegova viza nije bila opozvana.

Novi incident na liniji Amsterdam - Detroit


Jedan putnik na letu Amsterdam - Detroit aviokompanije Northwest Airlines uhapšen je u nedjelju na aerodromu u Detroitu, dva dana nakon što je na istom letu uhapšen jedan nigerijski državljanin zbog pokušaja da u letjelici aktivira eksplozivnu napravu, saopćila je američka Uprava za sigurnost prometa (TSA), prenosi Fena.

Posada na letu 353 zatražila je pomoć po slijetanju u Detroit zbog problema s putnikom koji je, kako je prijavila, ometao let, javio je CNN.

Avion, koji su dočekali pripadnici snaga sigurnosti, upućen je na udaljenu lokaciju na aerodromu u Detroitu radi dodatnih provjera, navela je TSA.

Problematični putnik je uhapšen po slijetanju aviona, a kod njega nije pronađena nikakva eksplozivna naprava.

Američki predsjednik Barack Obama, koji se nalazi na odmoru na Havajima, povodom najnovijeg incidenta na detroitskom aerodromu, naglasio je važnost zadržavanja pojačanih sigurnosnih mjera kada je riječ o avionskom prometu, saopćila je Bijela kuća.

radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak