SAD i Rusija podržavaju Christine Lagarde

Radiosarajevo.ba
SAD i Rusija podržavaju Christine Lagarde

Sjedinjene Američke Države (SAD) u utorak su zvanično podržale kandidaturu francuske ministrice finansija Christine Lagarde na mjesto izvršnog direktora Međunarodnog monetarnog fonda (MMF), što praktično osigurava njen izbor na današnjem sastanku odbora te organizacije.
       
- Srećan sam što mogu da objavim našu odluku da podržimo dolazak Christine Lagarde na čelo MMF-a, naveo je u saopćenju američki ministar finansija Timothy Geithner, prenosi AFP.
 
Dugo očekivana podrška SAD-a praktično osigurava izbor Lagarde na današnjem sastanku izvršnog odbora MMF-a, koji je saopćio da bi odluku o novom lideru radije donio konsenzusom nego glasanjem. Jedini rivala Lagarde je guverner Centralne banke Meksika, Agustin Carstens.
 
Podrška SAD-a i evropskih zemalja znači da Lagarde ima osigurano 49 posto glasova u 24-članom izvršnom odboru MMF-a, a pošto je u utorak i Rusija zvanično podržala njen izbor, to znači da će francuska zvaničnica imati više od 50 posto glasova.
       
Ruski ministar finansija Aleksej Kudrin u utorak je izjavio da će njegova zemlja glasati za Lagarde na čelu Fonda i dodao: "Mislim da ona ima sve neophodne kvalitete i kad odbor direktora MMF-a bude glasao, mi ćemo podržati njenu kandidaturu".
       
Time se približila kraju petonedjeljna trka za izbor novog čelnika MMF-a, započeta nakon što je bivši izvršni direktor Dominiqu Strasss-Kahn 18. maja podnio ostavku na tu funkciju kako bi se borio protiv optužbi za pokušaj silovanja sobarice u jednom hotelu u New Yorku.   

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak