Ruski snajperisti likvidirali otmičare: Taoci su bili čuvari zatvora u Volgogradu

2
Radiosarajevo.ba
Ruski snajperisti likvidirali otmičare: Taoci su bili čuvari zatvora u Volgogradu

Ruske specijalne snage oslobodile su taoce koje su uzela četvorica muškaraca povezanih s Islamskom državom koji su izveli napad na zatvor visoke sigurnosti u južnoj regiji Volgograd, što je rezultiralo smrću nekoliko zatvorskih čuvara.

Ruska nacionalna garda objavila je u saopćenju da su snajperisti specijalnih snaga "likvidirali" sva četiri otmičara, prenosi Jutarnji.hr.

Četvorica napadača izveli su smrtonosni napad na čuvare u zatvoru i zarobili 12 talaca, od kojih su većina bili zatvorski čuvari. Zatvorske vlasti su kasnije izvijestile da su napadači nasmrt izboli četvoricu zatvorskih čuvara i ranili trojicu.

"Tete čuvalice" u BiH u sivoj zoni ekonomije: Potražnja sve veća, a cijene usluge će vas iznenaditi

Islamisti zatočeni u ruskoj kaznenoj koloniji, koji su za sebe tvrdili da su pripadnici džihadističke Islamske države (IS) napali su u petak noževima stražare i najmanje jednog ubili te nekoliko ljudi uzeli za taoce.

Na video snimku koji je objavio informativni kanal Mash mogu se vidjeti najmanje dva napadača. Jedan od njih je vikao da su "mudžahedini" IS-a i da su zauzeli zatvor u oblasti Volgograda.

Upad u ruski zatvor: Otmičari napali čuvare i uzeli taoce, traže 1,7 miliona eura, ima mrtvih

Najmanje četvero zatvorskih zaposlenika se vide na snimci kako leže ili sjede u lokvama krvi. Svi su ležali nepomično, a na jednom se vidjelo da mu je prerezan vrat. Drugi je sjedio kod vrata, a muškarac s nožem ga je držao za vrat. Kako je prenio Daily Mail, činilo se da jedan od otmičara drži zastavu koja se povezuje s ISIS-om i navodno je imao na sebi pričvršćen eksploziv.

Zatvorska služba je izdala saopćenje u kojem navodi da su zatvorenici uzeli zaposlenike kao taoce tokom sastanka disciplinske komisije.

Otmičari su navodno tražili helikopter s pilotom, 1,7 miliona eura i zračni koridor prema jugoistoku, uz obećanje da će, ako dobiju sve što su tražili, osloboditi taoce. Prijetili su da će ubiti sve taoce ako ne dobiju što traže.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak