Ruski borbeni avioni skoro se sudarili s američkim dronovima iznad Sirije

0
Radiosarajevo.ba
Ruski borbeni avioni skoro se sudarili s američkim dronovima iznad Sirije

Američke zračne snage objavile su video za koji tvrde da prikazuje ruske borbene avione kako lete opasno blizu nekoliko američkih bespilotnih letjelica iznad Sirije ispaljujući signalne rakete i prisiljavajući dronove MQ-9 Reaper na poduzimanje oštrih manevara.

"Ovi događaji predstavljaju novi nivo neprofesionalnog i nesigurnog postupanja ruskih zračnih snaga koje djeluju u Siriji", navodi se u saopćenju centrale američkih zračnih snaga.

Video se sastoji od niza isječaka koji prikazuju ruski borbeni lovac SU-35 kako se približava Reaperu, a kasnije ispaljuje niz signalnih raketa koje lebde u putanji leta bespilotne letjelice.

Stanje prava LGBTI osoba u BiH: RS nazaduje, FBiH stagnira, a evo gdje je ostvaren napredak

Američki general Alex Grynkewich tvrdi da je jedan od ruskih pilota pomaknuo svoju letjelicu ispred drona i uključio naknadno izgaranje, što je smanjilo sposobnost operatera da sigurno upravlja dronom.

Grynkewich je rekao da su ruski avioni "počeli uznemiravati bespilotne letjelice" u trenutku dok su tri drona djelovala iznad Sirije jučer oko 10:30 ujutro po lokalnom vremenu.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak