Rusija: preko stotinu mrtvih u ekploziji u noćnom klubu

Radiosarajevo.ba
Rusija: preko stotinu mrtvih u ekploziji u noćnom klubu


Najmanje stotinu i jedna osoba je poginula i preko 140 je ozlijeđeno u eksploziji u noćnom klubu u ruskom gradu Permu, oko 1400 km istočno od Moskve,  javljaju svjetske agencije.

Klub u kojem se desila nesreća nalazi se u samom centru grada, a u trenutku eksplozije u njemu se nalazilo oko 200 gostiju.

Itar-Tass je javio da su eksploziju, koja je odjeknula u petak navečer u 23 sata i 15 minuta prema lokalnom vremenu, najvjerovatnije uzrokovala pirotehnička sredstva.

Da je havarija izazvala požar jer bi u tom slučaju broj žrtava bio i veći. Pretpostavlja da je najveći broj žrtava poginuo zbog trovanja dimom.

- Nikada u životu nisam vidjela nešto ovako. Užasno! Leševi leže svuda naokolo, jedan na drugome. Ljudi oko mene vrište, plaču, traže svoje prijatelje, većina ih je pijana – izjavila je dopisnica Komsomolskaje pravde Anđela Tumanova smjesta događaja.

Djelatnik ministarstva pravosuđa Vladimir Markin izjavio je kako eksplozija nije posljedica terorističkog čina već 'nepravilog rukovanja pirotehničkim sredstvima'.

Ubrzo nakon eksplozije, premijer Rusije Vladimir Putin najavio je formiranje komisije koja će istražiti kako je došlo do tragedije.

Grad Perm nalazi se pored planinskog lanca Urala, a s 1,2 miliona stanovnika šesti je najveći grad u Rusiji.

bbc/jutarnji.hr/radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak