Rusija pokrenula masivni raketni udar na Kijev: Aktivirani poljski i saveznički avioni

2
Radiosarajevo.ba

Rusija je pokrenula raketni napad na Kijev, objavila je ukrajinska vojska u ponedjeljak dok je zapovjedništvo poljske vojske saopćilo kako su zbog ruskih zračnih napada u Ukrajini aktivirani poljski i saveznički avioni.

Jedinice ukrajinske protuzračne odbrane angažirane su u odbijanju ruskog raketnog napada na Kijev, objavili su ukrajinski vojni dužnosnici u ponedjeljak u aplikaciji za razmjenu poruka Telegram. Reutersovi svjedoci u Kijevu čuli su nekoliko glasnih eksplozija koje su zvučale kao djelovanje protuzračne odbrane, prenosi Hina.

Ukrajinske zračne snage rekle su da je Kijev rano u ponedjeljak gađan balističkim raketama, dok su gradske vlasti rekle da jedinice protuzračne odbrane odbijaju napade.

Tragičan gubitak: U Sarajevu preminula žena koja je više od godinu čekala na terapiju za karcinom

Najmanje 47 ljudi, uključujući petero djece, povrijeđeno je nakon ruskog raketnog napada na drugi po veličini ukrajinski grad Harkov. Napad, koji je započeo u nedjelju oko 13 sati po lokalnom vremenu, pogodio je trgovački centar i veliki sportski centar u sjeveroistočnom gradu, koji se nalazi nedaleko od granice s Rusijom.

Dužnosnici kažu da je petero djece povrijeđeno u nedjeljnom napadu u kojem je oštećen i trgovački centar, piše Aljazeera.

Rusija bombardovala zgradu u Kharkivu: Poginulo 5 ljudi, uključujući djevojčicu (14)

U napadu je djelimično uništeno postrojenje sistema vodosnadbijevanja u kijevskom okrugu Holosiivski, izvijestio je kijevski gradonačelnik Vitalij Kličko na Telegramu. Hitne službe su intervenisale u više gradskih četvrti, među ostalim i četvrti Solomjanski gdje je glavna željeznička stanica i glavni aerodrom Kijeva te historijskoj četvrti Svjatošinski, rekle su gradske vlasti.

Napad je uslijedio tačno sedam dana nakon što je Moskva lansirala više od 200 projektila i bespilotnih letjelica na Ukrajinu, ubivši sedam ljudi i pogodivši energetske objekte diljem zemlje u onome što je Kijev nazvao "najmasovnijim" napadom u ratu.

Poljski i saveznički avioni aktivirani su rano u ponedjeljak kako bi osigurali sigurnost poljskog zračnog prostora nakon što je Rusija pokrenula zračne udare na Ukrajinu, saopćilo je zapovjedništvo poljskih oružanih snaga.

"U jugoistočnom dijelu zemlje može doći do povećane razine buke u vezi s početkom operacija u našem zračnom prostoru od strane poljskih i savezničkih aviona", objavilo je zapovjedništvo na društvenoj mreži X.

Jugoistočni dio Poljske graniči s Ukrajinom.

Ruske snage ispalile su više od 1300 projektila, bespilotnih letjelica i bombi na Ukrajinu samo u protekloj sedmici, rekao je jučer predsjednik Volodimir Zelenski, prenosi Independent.

"Samo u proteklom sedmici, Rusija je lansirala više od 160 projektila različitih tipova, 780 vođenih zračnih bombi i 400 udarnih bespilotnih letjelica različitih vrsta protiv našeg naroda. Kako bismo u potpunosti zaštitili i zaštitili naše gradove od ove agresije, potrebna nam je veća podrška za ispravan odgovor Ukrajine", rekao je dijeleći jučer video koji prikazuje napadnute ukrajinske stranice.

Zamolio je svoje saveznike da dopuste Kijevu da izvede udare dugog dometa na ruske lokacije za lansiranje projektila.

"Potpuno je opravdano da Ukrajinci odgovore na ruski teror svim potrebnim sredstvima da ga zaustave. Svaki dan i noć naši gradovi i sela trpe neprijateljske napade", rekao je.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak