Rusija, Iran i Turska osudile ubistvo vođe Hamasa: "Izrael ne želi mir, potpuno neprihvatljivo..."

7
Radiosarajevo.ba
Rusija, Iran i Turska osudile ubistvo vođe Hamasa: "Izrael ne želi mir, potpuno neprihvatljivo..."

Rusija, Iran i Turska osudile su ubistvo vođe Hamasa u Gazi Ismaila Hanije, nazivajući ga neprihvatljivim političkim ubistvom koje bi moglo proširiti rat na regionalnu razinu.

Rusko ministarstvo vanjskih poslova reklo je da je ubistvo Hamasova političkog vođe "potpuno neprihvatljivo političko ubistvo", objavila je agencija RIA navodeći zamjenika ruskog ministra vanjskih poslova.

Ono će "dovesti samo do dalje eskalacije napetosti", citirala je RIA Mihaila Bogdanova. Glasnogovornik iranskog ministarstva vanjskih poslova Nasser Kanaani kazao je da "krv (ubijenog vođe Hamasa) nije prolivena uzalud". "Mučeništvo Ismaila Hanije u Teheranu samo će ojačati duboke i neraskidive veze Teherana, Palestine i otpora", rekao je Kanaani kako ga navode iranski državni mediji.

Bursać: Pokojni Milorad Dodik!

Turska je osudila ubistvo Hanije, bliskog predsjedniku Recepu Tayyipu Erdoganu, u saopćenju ministarstva vanjskih poslova. "Osuđujemo ubistvo šefa političkog ureda Hamasa Ismaila Hanije u činu vrijednom prezira u Teheranu", piše ministarstvo, ocjenjujući da "ovaj napad također ima za cilj proširiti rat u Gazi na regionalnu dimenziju".

Tursko ministarstvo reklo je također kako napad pokazuje da izraelski premijer Benjamin Netanyahu nema nikakvu namjeru postići mir. Palestinski predsjednik Mahmud Abasa snažno je osudio ubistvo. Palestinske frakcije pozvale su na generalni štrajk i masovne demonstracije nakon ubojstva Hanije.

Vođa Hamasa Ismail Hanija ubijen je danas u Iranu, objavile su palestinska grupa Hamas i iranska elitna Revolucionarna garda u odvojenim izjavama.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (7)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak