Rusija i Ukrajina opet u nesuglasicama oko plina

Radiosarajevo.ba
Rusija i Ukrajina opet u nesuglasicama oko plina

Hoćemo li se opet smrzavati? Foto: Velija Hasanbegović

Rusija je najavila obustavu izvoza nafte preko ukrajinskih luka najavljeniu za januar , te objavila kako postoji bojazan da ukrajinska strana neće imati novca za plaćanje računa za plin potrošenog u decembru ove godine.

Istovremeno, ukrajinska premijerka Julija Timošenko demantirala je da ta zemlja ima finansijske teškoće u plaćanju ruskog plina potrošenog u decembru.

Izvršni direktor ruskog Gazproma Aleksej Miller u petak je rekao da je Ukrajina smanjila nabavke ruskog plina od sredine decembra zbog "ozbiljnih teškoća" u plaćanju isporučenih količina ovog energenta.

"U Ukrajini  tokom krize upravljamo našim finansijama na jasan i siguran način, rekla je Timošenko u subotu, što su prenijele svjetske agencije. 

Ipak, postoji bojazan da će sa plinom biti poteškoća, s obzirom da je Gazprom naveo da Ukrajina  svoj dug mora platiti do 11. januara  2010. godine inače će postupiti sukladno ugovoru. Što, u prijevodu, znači znači obustavu isporuke plina Ukrajini.

Prije godinu dana slična kriza sa plinom zahvatila je cijelu Evropu, a građani BiH smrzavali su se danima.

Neki analitičari ipak smatraju da Moskva ove godine neće raditi prevelik pritisak na Kijev zbog nadolazećih januarskih predsjedničkih izbora u Ukrajini, gdje se Rusi nadaju pobjedi pro-ruskog kandidata.
radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak