'Rusi će poludjeti': Američka kompanija dolazi i otima unosni posao plaćenicima Wagnera

0
Radiosarajevo.ba
'Rusi će poludjeti': Američka kompanija dolazi i otima unosni posao plaćenicima Wagnera

Godinu dana nakon smrti osnivača Wagner grupe Jevgenija Prigožina, Kremlj drži potpunu kontrolu nad Wagnerom, moćnom plaćeničkom skupinom koju je ovaj osnovao.

Paravojna postrojba danas je uglavnom integrirana u Afrički korpus ruskog ministarstva obrane, ali dalje drži golemu moć u Africi.

Broj Wagnerovih boraca u Africi daleko je ispod onoga na vrhuncu 2023., ali Moskva je nastavila sudjelovati u vojnim operacijama i voditi kampanje, kako Zapad tvrdi, dezinformisanja u zemljama poput Malija, Nigera i Burkine Faso. Izvještaji s terena govore kako ruski vojnici i dalje nose simbole i uniforme Wagnera.

Počast hrabrosti: Arijani Saračević Helać i Robertu Botteriju uručene nagrade 'Zdravko Grebo'

No u Centralnoafričkoj Republici, pojavio se novi igrač, američka privatna zaštitarska kompanija koja bi mogla Rusima oteti posao, piše ruski nezavisni portal Meduza donosi nova saznanja iz nedavnog izvještavanja o ruskim aktivnostima u Africi, pozivajući se na reportažu Associated Pressa (AP), koje donosi nova saznanja o ruskim aktivnostima u Africi

Prije sveobuhvatne invazije na Ukrajinu, Wagner Group je možda bila najpoznatija baš u svojim operacijama u Centralnoafričkoj Republici, a njezini borci često su tamo optuživani za kršenja ljudskih prava. Godinama se vlada te političke nestabilne afričke države oslanjala na ruske snage kao čuvara sigurnosti, dajući Moskvi pristup rudnicima zlata i dijamanata zauzvrat.

Amerikanci u Africi

Međutim, neposredno nakon pokušaja pobune Jevgenija Prigožina protiv Kremlja 2023., dužnosnici u Centralnoafričkoj Republici su se "uspaničili" i obratili se američkoj zaštitarskoj kompaniji Bancroft Global Development, pokazuje izvješće Associated Pressa. Bancroft je potpisao ugovor s državom tri mjeseca nakon pobune, a danas pomaže vladi s kako je službeno navedeno "obavještajnim sustavima, međuagencijskom suradnjom i provođenjem zakona", izvještava AP.

Američki State Department tvrdi da nije bio uključen u posao. Ipak, izvor koji je godinama radio u Africi za AP-je kazao postoji velika šansa da Washington prikriva svoju ulogu. U izvještaju se navodi i kako je SAD "godinama pritiskala Centralnoafričku Republiku da pronađu alternativu Wagneru".

Osnivač Bancrofta Michael Stock rekao je novinarima kako su "očekivali da će Rusija poludjeti" na vijest o novom partnerstvu u Centralnoafričkoj Republici, pa su da bi opipali puls konkurenata, poslali zaposlenika koji govori ruski u glavni grad da "da u jednom hotelu u gradu sjedi i čita novine". Nakon sedam dana pritvorile su ga ruske snage i nije pušten sve dok predsjednik zemlje, Faustin Archange Touadera, nije lično intervenisao.

Samuel Ramani, analitičar britanskog Instituta Royal United Service, rekao je da bi Rusija mogla steći "veću ekonomsku i političku moć" u Africi ako SAD ne uspije tamo "povratiti uporište" tamo. No postoji i drugi scenarij. Ako se ruski model sigurnosti promijeni, to bi moglo izazvati "domino efekt I u drugim afričkim zemljama", zaključuje Ramani.

Trojica Amerikanaca osuđena na smrtnu kaznu zbog pokušaja državnog udara

Srednjoafrička republika, koja ima oko 5 miliona stanovnika, bogata mineralima (zlato, dijamanti, ruda bakra, željeza, mangana, mineral uranija), kao i ostalim prirodnim bogatstvima (plodno tlo, hidroenergetski potencijali, šume). No među najsiromašnijim zemljama je u svijetu, opterećena oružanim sukobima, korupcijom, nerazvijenom ekonomijom, ilegalnom trgovinom i drugim ekonomskim i socijalnim problemima.

Što je Bancroft?

Bancroft je tvrtka sjedištem u Washingtonu koja se deklarira kao neprofitna organizacija, a djeluje u devet zemalja - od kojih je pet u Africi. Najduže su u Somaliji, više od 15 godina, dijelom obučavajući trupe za borbu protiv militantne skupine al-Shabab.

Bancroftova umiješanost u Centralnoafričku Republiku bila je obavijena velom tajne otkako su se pojavili znakovi njegove prisutnosti prošle jeseni.

Velik dio ukupnog financiranja Bancrofta dolazi iz bespovratnih sredstava SAD-a i Ujedinjenih naroda. Od 2018. do 2020. primio su više od 43 miliona dolara iz SAD-a.

Amal Ali, bivša američka obavještajna analitičarka, otkrila je za AP, kako uprkos višegodišnjoj prisutnosti u Somaliji, Bancroft nije pridonio nikakvom stvarnom iskorjenjivanju terorizma u toj državi, piše Jutarnji.

Stock je odbacio takve komentare kao neinformirane i rekao da se somalijska i američka vlada "slažu da je Bancroft učinio mnogo u borbi protiv ilegalnih naoružanih skupina i razvili kapacitete vlade da profesionalno brani državu".

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak