Robert Dacešin: 'Jedna nacija upravo nestaje, ne mogu da ostanem ravnodušan'

5
Radiosarajevo.ba

Avanturista i putopisac Robert Dacešin oglasio se na svom Facebook profilu i dao svoj osvrt na trenutnu situaciju u Pojasu Gaze. 

Objavu Roberta Dacešina prenosimo u cijelosti: 

"'Ma nemoguće! Daj čovječe pa 21. vijek je, misliš da se ne bi prenosila stradanja uživo preko društvenih mreža i svih modernih digitalnih kanala koje imamo? Suludo je da u ovakvom jednom tehnološkom napretku kao što je doba u kojem živimo postoje bilo kakvi ratovi i stradanja, pa ko bi to dopustio?!'

Talijanski atletičar nije imao sretan početak na Olimpijadi: Izgubio je nešto veoma važno

Bio bi ovo moj odgovor kad god bi neko spomenuo ratove, umiranja, masovna ubistva i genocide i pitao me šta mislim da li je moguće da se opet desi neki rat za našeg života.

Upravo u ovom trenutku, besramno se ruše redovi ženevske konvencije, ljudska prava su dobila jedan potpuno besmislen oblik, životi nemaju nikakav značaj i iako iz dana u dan postajemo sve tehnološki napredniji, duševno smo sve jadniji jer zbog sile i gladi za moći ne gledamo šta je pred nama. Jedna nacija upravo nestaje.

Najviše mi je žao sve nevine djece koja će i u slučaju da prežive sve ovo, vjerovatno imati traume čitav svoj život, zarad stvari koje ni krivi ni dižni nisu birali.

Nisam nikakav geopolitičar, ne razumijem se u mnogo stvari koje se trenutno dešavaju, ali ako nešto trenutno ne mogu da izbacim iz glave jesu sve traume i posljedice koje čekaju ovaj narod, ako ih uopšte dočekaju. Koliko će se pamtiti sve srušeni domovi, neostvarene ljubavi, nedužni životi. Svi izgubljeni snovi i sanjanja koje je neko imao dok je mirno čekao svoju smrt, u mraku. A samo zato jer je dio jednog naroda. Jer mu je sudbina odredila da tu živi.

Iako sam sebi već više puta rekao da će ova stranica biti samo o putovanjima, jer jednostavno je previše toga lošeg oko nas, ne mogu da ostanem ravnodušan. Duša me boli za palestinskim narodom s kojim sam imao mnogo puta prilike da se družim, pričam i posjetim baš u njihovoj zemlji, i zato se zaista, i sveg srca nadam da će ovo zlo ubrzo da se završi.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (5)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak