Recep Tayyip Erdogan polaže zakletvu za treći predsjednički mandat

2
Hina
Recep Tayyip Erdogan polaže zakletvu za treći predsjednički mandat

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan danas polaže zakletvu kao šef države nakon što je pobijedio u drugom krugu izbora čime je produljio dva desetljeća dugu vladavinu za još pet godina u vrijeme kad se ekonomski problemi Turske pogoršavaju.

Nakon inauguracije u parlamentu uslijedit će raskošna ceremonija u predsjedničkoj palači u glavnom gradu Ankari kojoj će prisustvovati deseci svjetskih čelnika.

Turski čelnik, koji je uveo promjene u društvo, ali izaziva i podjele, pobijedio je u drugom krugu 28. maja protiv moćne opozicione koalicije i to unatoč ekonmskoj krizi i oštrim kritikama nakon razornog zemljotresa u februaru koji je ubio više od 50.000 ljudi.

Dvostruka radost za BiH: Džejla Makaš donijela srebro, a Nedžad Husić bronzu sa EP u taekwondou

Erdogan je osvojio 52,1 posto glasova, a njegov sekularni suparnik Kemal Kilicdaroglu 47,9 posto, pokazuju službeni rezultati. Turski čelnik s najdužim stažom suočava se s neposrednim i velikim izazovima u trećem mandatu potaknutim usporavanjem ekonomije i vanjskopolitičkim napetostima sa Zapadom.

"S geopolitičke tačke gledišta, izbori će osnažiti tursku nedavnu težnju neovisnoj vanjskoj politici", rekao je Matt Gertken, glavni geopolitički strateg u BCA Researchu.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak