Rat u Gazi: Broj poginulih izraelskih vojnika nastavlja rasti

3
AA
Rat u Gazi: Broj poginulih izraelskih vojnika nastavlja rasti

Izraelska vojska objavila je da su u sukobima u Pojasu Gaze poginula još dva izraelska vojnika, a jedan oficir je ranjen.

U saopćenju izraelske vojske navedeno je da je u sukobima na sjeveru Gaze poginuo Adar Gavriel (24) iz brigade Bislah, a narednik Yehonatan Elias (20) iz brigade Givati ​​u sukobima na jugu Gaze.

Navodi se da je u sukobima na jugu Gaze teško ranjen oficir iz brigade Givati.

Dnevnik Radija Sarajevo | Faruk Šehić: Društvo nam je bolesno, a "ljekari" se češljaju

Broj poginulih izraelskih vojnika od 7. oktobra 2023. godine, kada su počeli napadi izraelske vojske na Pojas Gaze, porastao je na 644, od kojih 293 tokom izraelske kopnene ofanzive.

S druge strane, izraelska vojska je od prošlog oktobra usmrtila više od 36.200 Palestinaca u Gazi. Vojna kampanja je veći dio blokirane enklave od 2,3 miliona ljudi pretvorila u ruševine, ostavljajući većinu civila bez domova i u opasnosti od gladi.

Izrael je optužen za genocid pred Međunarodnim sudom pravde (ICJ), koji je u posljednjoj presudi naredio Tel Avivu da odmah prekine operaciju u Rafahu, u kojem je više od milion raseljenih Palestinaca potražilo utočište.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (3)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak