Radnici opkolili ministarstvo finansija u Atini

Radiosarajevo.ba
Radnici opkolili ministarstvo finansija u Atini
Radnici su opkolili zgradu ministarstva finansija (Foto: Reuters)

Tri stotine članova sindikata grčkih komunista opkolilo je zgradu ministarstva finansija u Atini, protestujući na taj način protiv oštrih mjera, koje je, nastojeći se suočiti s velikom krizom u zemlji najavila vlada, javila je policija.

Uvečer veliki protesti

Sindikalisti su onemogućili ulazak u zgradu zaposlenicima ministarstva. Organizacija Pame, koja djeluje u sklopu grčke Komunističke partije (KKE) i manja radikalna ljevičarska stranka Syrizy u četvrtak navečer organizirat će u glavnom grčkom gradu veliki protest protiv vladinih mjera.

Pod pritiskom Evropske komisije i tržišta, grčka socijalistička vlada u srijedu je najavila novi paket vanrednih mjera koje bi trebale biti iznimno oštre, među kojima je povećanje poreza i smanjenje plaća. I sindikat visokih dužnosnika Adedy predviđa 16. marta održati 24-satni štrajk, treći od početka godine, izražavajući nezadovoljstvo protiv oštrih vladinih mjera, prenosi Hina.

Grčka stisnuta između obveznica i EU

Financial Times na svojoj naslovnici u četvrtak piše kako je u Grčkoj sve „spremno“ za traženje pomoći od Međunarodnog monetarnog fonda.

List objašnjava da će Atina to uraditi ako joj finansijsku pomoć ne pruže evropski susjedi, a pomoć joj je potrebna pošto je usvojila najstrožije mjere za smanjenje potrošnje viđene posljednjih decenija.

To pitanje biće i na dnevnom redu sastanka premijera Papanderua s njemačkom kancelarkom Angelom Merkel u Berlinu u petak, poslije čega će šef grčke vlade putovati u Pariz i Washington da također traži podršku za svoju zemlju zahvaćenu krizom.

Financial Times piše i da je Evropska komisija reagovala na rasprodaju grčkih finansijskih tržišta, pozivom na strožiju provjeru kreditnih papira od vrijednosti - i objašnjava da EK-a time želi da se osigura od rizika da se neke članice nađu u situaciji da ne mogu da otplaćuju svoje obveznice, prenosi Fena.

U redakcijskom komentaru na istu temu, Financial Times piše o grčkim "lekcijama iz političke ekonomije" i opisuje tu balkansku zemlju kao stisnutu između tržišta državnih obveznica s jedne i svojih evropskih susjeda, s druge strane.

radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak