Pyongyang prijeti Seulu

Radiosarajevo.ba
Pyongyang prijeti Seulu

Foto: Reuters

Sjeverna Koreja poručila je danas Јužnoj Koreji da će "platiti visoku cijenu" zbog otvaranja vatre na patrolni čamac prije dva dana u Žutom moru.

Prijetnja, koja je objavljena u sjevernokorejskom državnom listu "Rodong Sinmun", dolazi usljed nedavnih izvještaja da su se zvaničnici obje Koreje nedavno sastali da bi razgovarali o mogućem samitu lidera, ali da nije postignut dogovor.

"Oružani sukob u Žutom moru nije bio slučajan događaj, već čin agresije sa predumišljajem južnokorejske vojske koja želi da pojača tenzije na Korejskom poluostrvu", piše dnevnik.

Pomorske snage dvije Koreje razmijenile su vatru 10. novembra po prvi put za sedam godina. Јužna Koreja je osudila, kako je saopšteno, ulazak sjevernokorejskog patrolnog čamca u teritorijalne vode pod kontrolom Seula.

Tenzije pred Obaminu azijsku turneju

Američki državni sekretar Hillary Clinton rekla je juče da će američki predstavnik Steven Bosworth posjetiti Sjevernu Koreju uprkos pomorskom sporu između dvije Koreje.

Clinton je dodala da će Bosworth u "bliskoj budućnosti" posjetiti Pyongyang. Iz State departmenta saopšteno je da će Bosworth otići u odgovarajuće vrijeme, vjerovatno prije kraja godine.

Vojni izvori rekli su juče da je Јužna Koreja poslala još dva vojna broda na spornu granicu sa Sjevernom Korejom u Јužnom moru.

Sukob nedaleko od sporne pomorske granice izazvao je porast tenzija sedam dana prije dolaska američkog predsjednika Baracka Obame u Seul u sklopu azijske turneje.

Međutim, Washington je saopštio da je prihvatio pozivnicu Pyongyanga da u posjetu pošalje Boswortha, koji je glavni pregovarač SAD po pitanju denuklearizacije Sjeverne Koreje.

Prekogranične tenzije su već godinu dana u porastu dok je Sjeverna Koreja izazvala dodatna negodovanja međunarodne zajednice ispaljenjima raketa i drugom nuklearnom probom. UN su zbog toga uvele novu rundu sankcija Pyongyangu.

Sjeverna Koreja je u aprilu odustala od šestostranih razgovora i Pyongyang je saopštio da je spreman da se vrati dijalogu ukoliko se razgovori sa SAD okončaju na zadovoljavajući način.

Washington je naglasio da su bilateralni razgovori usmjereni samo na to da se Pyongyang vrati u proces šestostranih pregovora u kojim učestvuju još Јužna Koreja, Јapan, Kina i Rusija.

radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak