Putujete u Austriju? Donesena važna odluka o cijenama vinjeta

1
Radiosarajevo.ba
Putujete u Austriju? Donesena važna odluka o cijenama vinjeta

U srijedu, 30. augusta, su kancelar Karl Nehammer (ÖVP) i vicekancelar Werner Kogler (Zeleni) predstavili još jedan paket protiv inflacije.

Šef Vlade ne samo da je naglasio da će doći do ograničenja najamnina i zamrzavanja naknada, nego i valorizacije socijalnih davanja, što se do sada smatralo skrivenim povećanjem poreza.

Nehammer je najavio i mjeru koja bi se trebala posebno svidjeti putnicima. Cijene klimatske karte i vinjeta za autoceste neće biti povećane u odnosu na 2023. godinu – naveo je to šef Vlade.

Elegancija i podrška: Mirela Bećirović u centru pažnje na reviji mladih dizajnera

Međutim, ključni element paketa vjerovatno će biti gornja granica rasta najamnina. To će vrijediti za sve zakonski regulirane najamnine, dakle i za stanove koji su bili dio poticaja. To će kao inicijativa biti doneseno u Saboru, a u sve bi se trebala uključiti i opozicija. Uostalom, to je bila njihova ideja, priznaje Nehammer.

Kao četvrta i posljednja tačka, trebalo bi postrožiti transparentnost cijena u pravu tržišnog takmičenja. Cilj Vlade je smanjiti inflaciju. Inflacija je sada pala s jedanaest posto na sedam. U septembru i oktobru moglo bi doći do novog pada inflacije.

Odlične vijesti iz Austrije: Pogledajte na kojim dionicama autoputa vam ne treba vinjeta

Što se tiče cijena vinjeta ovo bi trebale biti cijene u 2024. godini:

Austrijska godišnja vinjeta za 2024. koštat će 96,40 eura za automobile (189,56 KM), dvomjesečna je 29 eura (57,03 KM), a desetodnevna vinjeta košta 9,90 eura (19,47 KM). Motociklisti plaćaju godišnju vinjetu 38,20 eura (75,12 KM), dvomjesečnu 14,50 eura (28,51 KM), a desetodnevnu 5,80 eura (11,41 KM).

Da savezna vlada nije odlučila ukinuti savezne pristojbe, cijena vinjete bi porasla na 110 eura (216,31 KM), navodi se u saopštenju vlade.

Klima karta inače stoji 1095 eura (2153,25 KM), a osobe do 25 i starije od 65 godina te osobe s invaliditetom plaćaju 821 euro (1614,45 KM), piše portal Kroativ

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak