Putnici koji idu u Njemačku trebaju biti na oprezu: Pojačan nadzor uvoza ove robe

1
Radiosarajevo.ba
Putnici koji idu u Njemačku trebaju biti na oprezu: Pojačan nadzor uvoza ove robe

Zlatni nakit, cigarete, proizvodi od mesa i kobasica te sirevi među klasicima su koje carinici u aerodromu Stuttgart redovno vade iz prtljage putnika. Od augusta su više pažnje usmjerili i na hranu biljnog podrijetla.

Zbog strožih smjernica EU većina voća i povrća iz trećih zemalja više se ne smije uvoziti, navode njemački mediji. Mjera je namijenjena smanjenju opasnosti od epidemija i suzbijanju unošenja štetnika i uzročnika bolesti. 

Nedavno su iz Turske doputovali baka, roditelji i dijete s, između ostalog, krastavcima, paprikama, dinjama i grahom. "Oko 25 kilograma raspoređenih u nekoliko kofera", rekao je glasnogovornik glavnog carinskog ureda u Stuttgartu.

Utrka u naoružavanju na Balkanu: 'Bolja vojna saradnja pomogla bi da se umiri regija'

Roba se zaplijeni, pakira u zamrzivače, a zatim je pokupi i spali kompanija u ime regionalnog vijeća, pišu njemački mediji. "Mnogi putnici još nisu svjesni ovih propisa. Osim nekoliko iznimaka poput banana i kokosa, sve svježe je zabranjeno”, kaže glasnogovornik carine. Zabranjen je i uvoz korjenastog povrća poput krompira i biljaka, kao i sjemena.

Drugačija je situacija s prerađevinama: lišće vinove loze ukiseljeno u salamuri, primjerice, kao i prženi kikiriki i druge tretirane namirnice nisu problem, navodi Fenix. Često bi putnici carinicima nudili voće i povrće. Iz carine ističu kako nikome ne gledaju kroz prste. Uvoz hrane biljnog podrijetla nije moguć za privatne osobe; naposljetku morate predočiti odgovarajuću zdravstvenu potvrdu carini.

U stuttgartskom aerodromu završetak godišnjeg odmora odrazio se i na statistiku: samo u septembru je uz proizvode životinjskog podrijetla iz prometa izbačeno 317 kilograma namirnica biljnog podrijetla, a u augustu gotovo pola tone. Za usporedbu: prošli mjesec carinici su otkrili “samo” 350 kilograma životinjskih proizvoda. Jedna prednost je što se voće i povrće jasno vidi na rendgenskim snimkama. "Na primjer, možete vrlo lijepo vidjeti krivulje i šupljine paprike."

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak