Ptičja gripa otkrivena u kineskom gradu Zhongshan

0
AA
Ptičja gripa otkrivena u kineskom gradu Zhongshan

Slučaj infekcije H3N8, poznat i kao ptičja influenca, prijavljen je u jugoistočnoj kineskoj obalnoj provinciji Guangdong, koja graniči s autonomnim regijama Hong Kong i Makao.

Slučaj su u nedjelju prijavile lokalne zdravstvene vlasti u gradu Zhongshan, u kojem živi oko 4,4 miliona ljudi.

Saopćeno je da je 56-godišnja žena zaražena virusom ptičje gripe H3N8.

Ramo Isak razgovarao s čelnikom MUP RS nakon napada na bošnjačke povratnike - evo šta su dogovorili

Zdravstveni službenici pokrenuli su epidemiološke istrage, praćenje bliskog kontakta, istraživanje mjesta povezanih s epidemijom i eliminaciju na licu mjesta.

"U bliskim kontaktima do sada nisu pronađene nikakve abnormalnosti", dodaje se u saopćenju.

Slijedi li nam pandemija gora od COVID-19? Evo šta kažu stručnjaci...

Iz Centra za prevenciju zaraznih bolesti provincije Guangdong su naveli da se vjeruje da je slučaj "sporadičan" i da je "rizik od prenošenja virusa nizak u ovoj fazi".

Međutim, zdravstvene vlasti pozvale su lokalno stanovništvo da "izbjegavaju direktan kontakt sa živom i mrtvom peradi u svakodnevnom životu, da preduzmu osobnu zaštitu, vode računa o higijeni hrane, odvoje sirovo i kuhano meso i temeljito skuhaju meso prije jela".

Upozorili su da ljudi sa respiratornim simptomima kao što je bol treba da nose masku i potraže medicinsku pomoć što je prije moguće.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak