Prvo suđenje zatvoreniku Guantanama u SAD-u završilo oslobađajućom presudom

Radiosarajevo.ba
Prvo suđenje zatvoreniku Guantanama u SAD-u završilo oslobađajućom presudom


Prvi zatvorenik zloglasnog američkog zatvora Guantanamo kojemu je suđeno na građanskom sudu oslobođen je od gotovo svih optužbi, osim jedne – učestvovanje u napadu na američko veleposlanstvo u Keniji 1998. godine.

Savezna porota oslobodila je Ahmeda Ghalianija od preko 280 optužbi za kaznena djela, uključujući i 224 optužbe za smrt svake osobe koja je poginula u napadu, a proglasili su ga krivim za sudjelovanje u zavjeri uništavanja američkog vlasništva.

Ministarstvo pravosuđa reklo je da poštuje odluku suda i da će za Ghalijanija tražiti maksimalnu doživotnu kaznu zbog napada. Ghaliani, 36-godišnjak, sigurno će u zatvoru provesti najmanje 20 godina.

Važne implikacije

Tužiteljstvo je pokušavalo Ghalianija pokazati kao hladnokrvnog terorista, a obrana je pokušavala ustvrditi da je on bio običan potrčko kojeg su iskoristili operativci Al Qaide i protiv koga je SAD nezakonito pribavio dokaze.

Suđenje se smatra ispitom administracije Baracka Obame za procesuiranjem drugih osumnjičenika za terorizam, među njima i navodnog organizatora napada 11. septembra, Khalida Sheikha Mohammeda, na američkom tlu, a pokazalo je i neke ustavne probleme s kojima će se tužiteljstvo morati nositi.

Tužiteljstvo je tvrdilo da je Ghaliani pomogao Al Qaidinoj terorističkoj ćeliji pri kupovini kamiona korištenog u samoubilačkom napadu na američko veleposlanstvo u Dar es Salaamu 7. avgusta 1998. godine, u kojemu je poginulo i 12 Amerikanaca. Na dan napada, on je pobjegao u Pakistan, pa otišao u Afganistan, gdje je uhićen 2004. godine.

index.hr/radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak