Prvi zapadni lider u posjeti Bjelorusiji

Radiosarajevo.ba
Prvi zapadni lider u posjeti Bjelorusiji

Foto: AP

Predsjednik talijanske vlade Silvio Berlusconi u ponedjeljak je stigao u Bjelorusiju kao prvi zapadni čelnik u posjetu zemlji koju se naziva "zadnjom evropskom diktaturom" u posljednjih 15 godina, objavile su svjetske agencije.


Italija kao privilegirani evropski partner

Glavna tema jednodnevne Berlusconijeve posjete jačanje je trgovinskih i gospodarskih odnosa dviju zemalja, o kojima je razgovarao s domaćinom, bjeloruskim predsjednikom Aleksandrom Lukašenkom.

"Italija je za nas privilegirani partner u Evropi", rekao je Lukašenko nakon susreta. "Vašu posjetu smatramo... elokventnom gestom podrške Bjelorusiji na međunarodnom planu", rekao je Lukašenko talijanskom premijeru, prenosi Fena.

Berlusconi je zahvalio domaćinu i "njegovu narodu", koji ga voli, "što svako može vidjeti iz izbornih rezultata".
 
Tokom posjete trebali bi biti potpisani sporazumi iz područja energetike, industrije i poljoprivrede te protokol o razumijevanju između talijanskog telekomunikacijskog holdinga Finmeccanice i bjeloruske vlade, rekao je neimenovani izvor iz talijanske ambasade u Minsku.

Bjelorusija se nada da će posjeta olakšati ulaganja Finmeccanice u bjeloruski sektor visoke tehnologije, a bjeloruska bi strana talijanskoj delegaciji trebala predstaviti projekte iz područja svemirske i zrakoplovne te atomske energije.

"Imamo vrlo dobar ulagački ambijent", rekao je Lukašenko uoči posjete.


Foto: Reuters

Poboljšanje odnosa sa EU


Lukašenkov glasnogovornik Pavel Legki novinarima je rekao kako bi se, između ostalog, trebalo raspravljati i o "političkim pitanjima poput dijaloga Bjelorusija-EU i sudjelovanja Bjelorusije u Istočnom partnerstvu".

Evropska unija najavila je zatopljenje odnosa s Bjelorusijom, ukinuvši vizni režim prema njezinim političkim čelnicima i uključila je u projekt "Istočnog partnerstva" koji pomaže u izgradnji odnosa EU-a i zemalja nastalih iz bivšeg SSSR-a, pa se Lukašenko nada da će Berlusconijeva posjeta označiti kraj diplomatske izolacije u kojoj se njegova zemlja nalazi već 15 godina, piše Fena.

U izolaciju ju je stavio Zapad 1994. nakon Lukašenkova dolaska na vlast, i to zbog učestalog kršenja ljudskih prava i niskih demokratskih standarda, a 2006. je EU Lukašenka optužila za izbornu prevaru i namještanje rezultata.

Berlusconi u Minsk stiže u uzvratnu posjetu, nakon Lukašenkove posjete Rimu u aprilu. Talijanski premijer tada je izjavio kako je "stigao trenutak" da Bjelorusija izađe iz "izolacije".

Demokratizacija izbornog procesa

Samo nekoliko sati prije Berlusconijeva dolaska bjeloruski parlament izglasao je liberalizaciju izbornog zakonodavstva, nastojeći i tako doprinijeti poboljšanju odnosa s EU-om.

"Poklonili smo maksimalnu pažnju prijedlozima EU-a i OSCE-a", rekla je predsjednica bjeloruske Centralne izborne komisije Lidija Jermošina, nakon što su prijedlog u prvom čitanju podržala 104 zastupnika, bez ijednog protiv.

Dopunjeni izborni zakon stupit će na snagu kad u parlamentu prođe i drugo čitanje i nakon što ga potpiše Lukašenko.

U novom zakonu je pojednostavljen postupak registracije kandidata, kojima je omogućeno i da sami finansiraju izbornu kampanju. Nova je i odredba da trećinu članova nadzornih komisija na izbornim mjestima čine predstavnici političkih stranaka i da su im povećane ovlasti.

Lukašenkovo zatopljavanje odnosa sa Zapadom nije primljeno s radošću u Rusiji, čiji su se odnosi s tradicionalnom saveznicom proteklih godina pogoršali zbog štetnog utjecaja koje je na bjelorusko gospodarstvo imalo povećanje cijena energenata iz Rusije, prenosi Fena.

radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak