Prvi snijeg ove sezone već pada u Europi: Njemačka i Alpe prekrivene bijelim pahuljama

0
Radiosarajevo.ba
Prvi snijeg ove sezone već pada u Europi: Njemačka i Alpe prekrivene bijelim pahuljama

Velika promjena vremena i naglo zahlađenje zahvatilo je dio Europe i regiona, donoseći drastičan pad temperature i prve snježne padavine u ovoj sezoni. Nakon vrelih dana, snijeg je već pao u dijelu Njemačke, iznenadivši mještane koji su uživali u ljetnim temperaturama.

Zugspitze, najviši njemački vrh na 2.962 metra nadmorske visine, sada je prekriven snijegom. U samo pet dana, od ljetnjih vrućina, planinski vrh je prešao u pravu zimsku idilu.

U posljednjih 48 sati na Zugspitzeu palo je 13 centimetara snijega, dok je danas zabilježeno dodatnih 22 centimetra. Prema prognozi, sutra se očekuje novih 38 centimetara snijega, a 14. septembra snježni pokrivač će biti deblji za dodatnih 29 centimetara.

Dramatične snimke tajfuna Yagi: Poginulo najmanje 226 osoba, više od 100 nestalo

Trenutno su svi skijaški liftovi i staze zatvoreni. Na službenoj stranici Zugspitzea istaknuto je: "Pa, ovo je eskaliralo brzo. Od ljetnjih vrućina do zime za pet dana. Ne zaboravite da skijaška sezona počinje 29. novembra 2024. godine."

U Alpama je također zabilježen prvi ozbiljniji snijeg ove sezone. U ponedjeljak, 9. septembra, Alpe su zabijeljene prvim snježnim pahuljama, dok kiša pada u dolinama.

Stiže prvi snijeg u Bosnu i Hercegovinu? Pred nama obilna kiša i ogroman pad temperature

U Južnom Tirolu zabilježena je nagla promjena vremena koja označava kraj ljetne vrućine. Na 2.700 metara visine na prijEuoju Stelvio pada snijeg, dok je temperatura 3 stepena.

Na kraju sedmice očekuje se snijeg i u Bosni i Hercegovini, posebno na vrhovima planina. Pred nama su obilne kiše i ogroman pad temperature, što će značajno utjecati na vremenske uvjete u regiji.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak