Prvi intervju od kandidature: Harris obećala oštriji pristup migracijama i nastavak podrške Izraelu

7
Radiosarajevo.ba
Prvi intervju od kandidature: Harris obećala oštriji pristup migracijama i nastavak podrške Izraelu

Kamala Harris obećala je strožiji pristup migraciji duž južne granice SAD-a i rekla da neće uskratiti oružje Izraelu, u svom prvom intervjuu za veliku novinsku kuću otkako je postala predsjednička kandidatkinja Demokratske stranke.

U intervjuu s voditeljicom CNN-a Danom Bash, Harris je nastojala pokazati da ona upravlja pitanjima i dati Amerikancima uvid u svoja politička stajališta malo više od dva mjeseca do izbora 5. novembra.

Harris je rekla da će obnoviti poticaj za sveobuhvatni zakon o granicama koji bi imao strožiji pristup migraciji u Sjedinjene Države i obećala da će "provesti naše zakone" protiv ilegalnog prelaska granice.

Tužilaštvo Kantona Sarajevo predložilo produženje pritvora za Ibru Berila i saradnike

"Imamo zakone koji se moraju poštovati ​​i provoditi, koji se bave ljudima koji ilegalno prelaze našu granicu i moraju postojati posljedice", rekla je Harris, prenosi Hina.

Također se pridružila snažnoj podršci predsjednika Joea Bidena Izraelu i odbacila pozive nekih iz Demokratske stranke da bi Washington trebao odustati od slanja oružja Izraelu zbog velikog broja palestinskih žrtava u Gazi. Rekla je da podržava jak Izrael, ali i da "moramo postići dogovor" kako bismo postigli prekid vatre u Gazi.

Donald Trump prozvao suparnicu: "Drugarica Kamala Harris će nas odvesti u treći svjetski rat"

"Ne, moramo postići dogovor (o prekidu vatre i taocima)", rekla je Harris odgovarajući na pitanje bi li uskratila oružje Izraelu. Ona je Bidenova potpredsjednica od početka njegove administracije.

Abbas Alawieh, suosnivač grupe Uncommitted National Movement koja je protestovala protiv Bidenove politike, izrazio je frustraciju njenim odgovorom na pitanje o Gazi.

"Ako je potpredsjednica zainteresirana za prekid vatre, mora podržati trenutni prekid slanja oružja", rekao je Alawieh.

Harris, kojoj se pridružio potpredsjednički kandidat, guverner Minnesote Tim Walz, također je rekla da bi voljela dodati republikanca u svoj kabinet ako pobijedi na izborima.

"Mislim da je važno imati za stolom ljude koji imaju različite poglede, drugačija iskustva kada se donose neke od najvažnijih odluka. I mislim da bi za dobrobit američke javnosti bilo da u svom kabinetu imam republikance", rekla je.

Otkako je prošlog mjeseca postala demokratska predsjednička kandidatkinja, Harris je napredovala u anketama, donijela je stotine miliona dolara u donacijama za kampanju i održala niz snažnih govora u kampanji. Neki su kritičari sugerirali da bi mogla biti manje kompetentna u neplaniranim okruženjima poput televizijskog intervjua, ali čini se da u četvrtak nije napravila veće pogreške, piše Reuters.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (7)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak