Pronađen eksploziv u torbi na aerodromu u Pennsylvaniji, muškarac uhapšen

1
Radiosarajevo.ba
Pronađen eksploziv u torbi na aerodromu u Pennsylvaniji, muškarac uhapšen

Muškarac iz Pennsylvanije suočava se s federalnom kaznenom prijavom nakon što je prijavio kofer s eksplozivnom napravom skrivenom u torbi na letu za Floridu, saopćile su vlasti.

Marc Muffley (40) optužen je za posjedovanje eksploziva na aerodromu, te posjedovanje ili pokušaj postavljanja eksplozivne ili zapaljive naprave u avion, navodi se u kaznenoj prijavi.

Tužitelji tvrde da je materijal pronađen u koferu koji je Muffley prijavio u ponedjeljak 27. februara, na međunarodnom aerodromu Lehigh Valley na let 201 Allegiant Aira, koji je letio za međunarodni aerodrom Orlando Sanford na Floridi, piše The Washington Post.

Političaru iz BiH izgorio automobil

Nakon upozorenja tokom sigurnosne provjere, vrećica je pregledana i otkriveno je da je u koferu skrivena "kružna smjesa" promjera oko tri inča omotana u papir poput voska i prozirnu plastičnu foliju.

FBI-jev tehničar za bombe pregledao je spoj rendgenskim zrakama i zaključio da sadrži granulirani prah koji je u skladu s "komercijalnim vatrometom" i "za koji se sumnja da je mješavina bljeskajućeg praha i tamnih granula koji se koriste u komercijalnom vatrometu."

Na njega je bio pričvršćen "brzi fitilj" sličan fitilju za svijeću, očito dio izvorne proizvodnje smjese, kao i "hobi fitilj" koji gori sporije i čini se da je dodan nakon proizvodnje, rekle su vlasti.

Vlasti su rekle da su zaključile da su i crni barut i bljeskavi prah "osjetljivi na zapaljenje zbog topline i trenja te predstavljaju značajan rizik za avion i putnike", navodi se u kaznenoj prijavi.

Prtljaga je također sadržavala "limenku butana, upaljač, lulu s ostacima bijelog praha, bežičnu bušilicu s bežičnim baterijama i dva GFCI izlaza zalijepljena crnom trakom", rekle su vlasti.

GFCI utičnice su vrsta prekidača.

Vlasti su rekle da je Muffley pozvan preko razglasa aerodroma i nedugo nakon toga viđen je kako napušta zračnu luku. Ušli su mu u trag do adrese u Lansfordu gdje ga je uhapsio FBI u ponedjeljak 27. februara, kasno navečer.

FBI: "Laboratorijska nesreća" u Kini mogući izvor početka pandemije COVID-19

Dužnosnici su rekli da on ostaje u pritvoru čekajući saslušanje o vjerovatnom uzroku i saslušanje o pritvoru u četvrtak u 13:30. u Allentownu, a Muffley je prisustvovao putem videokonferencije.

U srijedu 1. marta, je ostavljena poruka za Muffleyjevog saveznog javnog branitelja, Timothyja Wrighta.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak