Najavljeno još snijega, u Europi u panici: "Mi mislili susnježica, kad haos. Nemamo ni zimske gume"

0
Radiosarajevo.ba
Najavljeno još snijega, u Europi u panici: "Mi mislili susnježica, kad haos. Nemamo ni zimske gume"

Njemačka meteorološka služba (DWD) upozorila je na značajnu, stalnu kišu u dijelovima Saske. Meteorolog Dominik Jung izjavio je kako se sve što su predviđali sada ostvaruje.

"Pretpostavljam da će pasti do 100 litara u Saskoj i 150 do 200 litara u Bavarskoj. Nivo vodostaja će porasti i bit će poplava, ali još uvijek nije jasno koliko ozbiljnih. Lokacija oluje je tačno onakva kako se i očekivalo, a fokus je na Austriji. Oko Beča će pasti 400 litara kiše. To je polugodišnja količina za Berlin", pojasnio je Jung u izjavi za Bild.

Inače, u bavarskim Alpama jučer je pao prvi snijeg, a čitatelj 24sata koji radi u austrijskom Nassfeldu kazao je kako su prognoze predviđale da će pasti, ali s obzirom na doba godine očekivali su samo susnježicu.

Justice? | U Sarajevu otvoren 7. festival dokumentarnog filma AJB DOC: U fokusu patnje jednog naroda

"Međutim gust je napadao i zadržao se, temperature su pale do -5. Sada je već malo bolje počeo se topiti, ali svi su tu došli na ljetovanje i nisu bili spremni na ovako zahlađenje. Najveća je panika nastala jer smo s ljetnim gumama pa rizično voziti. Trudimo se ni ne izlaziti van. Pričao sam s ljudima koji su odavde, niko ne pamti da je snijeg pao ovako rano i još da ga je palo tako puno", kazao je za 24sata.

Drugi čitatelj koji je u Balderschwangu u Bavariji kazao je također kako ih je snijeg iznenadio.

"Djevojka i ja smo taman išli do grada po namirnice i bio je kaos kada smo krenuli niz brdo s ljetnim gumama. Razgovarali smo s jednom starijom gospođom rekla je da nikad ovako nije bilo u septembru, ali i da godina nikad toplija nije bila u ljeto. Danas je i festival tako da krave spuštaju sa planina u kamionima pa je isto nastao kaos", rekao je.

Njemačka meteorološka služba (DWD) predviđa kako bi idućih dana moglo pasti i do 50 centimetara svježeg snijega na nadmorskoj visini većoj od 1500 metara, dok su neki prognostički modeli najavljivali i više od dva metra snijega.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak