Procurilo: Putin i njegova mafijaška država

Radiosarajevo.ba
Procurilo: Putin i njegova mafijaška država

Britanska štampa i dalje opširno izvještava o američkim diplomatskim depešama koje su u četvrtak uperene na Rusiju i na, po jednom od naslova, "Putinovu mafijašku državu".

Dossier: Curenje istine - WikiLeaks

The Guardian je posvetio čak prvih četrnaest stranica američkim depešama objavljenim na internetskom portalu WikiLeaks u kojima je Rusija opisana kao "korumpirana, autokratska kleptokracija pod vodstvom Vladimira Putina u kojoj su državni funkcionari, oligarsi i organizirani kriminal faktički stvorili mafijašku državu".

U "sumornoj" procjeni svog rivala, kako piše ovaj list, u depešama američkih diplomata u Moskvi govori se o "krijumčarenju oružja, pranju novca, osobnom bogaćenju, iznuđivanju, koferima punih gotovine i tajnim računima u bankama na Kipru".

Guardian piše da se stječe dojam kako se radi o "političkom sustavu u kojem se svake godine na mito potroši oko 300 milijardi dolara i u kojem je nemoguće napraviti razliku između aktivnosti države i organiziranog kriminala".

Depeše američkog veleposlanika u Moskvi uglavnom su zasnovane na njegovim razgovorima sa španjolskim istražnim sucem Joseom Gonzalezom, koji je, piše Guardian, proveo posljednjih deset godina boreći se protiv ruske mafije u Španjolskoj.

Gonzalez navodno posjeduje dokaze, prenosi Guardian, da su pojedine ruske političke stranke izravno surađivale s mafijaškim grupama u krijumčarenju oružja Kurdima u cilju destabilizacije Turske i u neuspjelom pokušaju doturanja raketa Iranu brodom koji je misteriozno nestao u Arktičkom okeanu 2009. godine.

Na vrhu ovoga "ukorijenjenoga sustava iznuđivanja, podmićivanja i reketiranja" je Kremlj. Sljedeći na toj vertikali je, po ocjeni američkih diplomata, sloj državnih dužnosnika, gradonačelnika i pokrajinskih guvernera dok su ispod njih pripadnici tajne službe i policije.

O samom Putinu Guardian piše kako američki diplomati vjeruju da je on najvjerojatnije unaprijed znao o ubojstvu bivšeg ruskog špijuna Aleksandra Litvinenka radioaktivnim polonijem u Londonu prije četiri godine te da mu je prilikom određivanja nasljednika na položaju predsjednika glavni cilj osigurati svoj nezakonito stečeni novac koji čuva u inozemstvu.

hina/radiosarajevo.ba

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak