Procurili tajni američki i NATO planovi za Ukrajinu: Pentagon istražuje slučaj

1
Radiosarajevo.ba
Procurili tajni američki i NATO planovi za Ukrajinu: Pentagon istražuje slučaj

Povjerljivi ratni dokumenti s tajnim planovima SAD-a i NATO-a za jačanje ukrajinske vojske u jeku planirane kontraofenzive protiv ruskih snaga ove sedmice su osvanuli na - društvenim mrežama. Potvrdio je to visoki dužnosnik američke administracije.

Pentagon istražuje ko bi mogao biti krivac za curenje tajnih dokumenata koji su objavljeni na Twitteru i Telegramu, piše The New York Times.

Times ipak navodi kako vojni analitičari smatraju kako su dokumenti objavljeni ipak u ponešto promijenjenom sadržaju u odnosu na ono što se nalazilo u originalima.

Dragan Bursać: Dodik je dosljedan samo svom fašizmu i drugarima Čoviću i Milanoviću!

Naime, čini se da se u verziji koja je izašla na društvene mreže uveličavaju američke procjene ukrajinskih gubitaka, a jednako tako suspektno su umanjenje procjene Pentagona o ruskim gubicima.

Takav oblik operandi upućuje da bi iza svega mogla stajati Moskva ili barem akteri povezani s kremaljskim strukturama, navode analitičari.

Ipak, niz informacija koje su dokumenti otkrili, a za koje se ne čini da su naknadno "obrađene", a među kojima su i grafovi s brojem dostavljenih oružja, procjena snaga jedinica, kao i niz drugih planova, predstavlja veliku povredu sigurnosti u američkim obavještajnim strukturama.

Rusko tužilaštvo traži 25 godina za opozicionog političara optuženog za izdaju

Bidenovi dužnosnici trude se ukloniti te dokumente s društvenih mreža, ali čini se da u tome nisu uspjeli, prenosi Jutarnji.hr.

"Svjesni smo što se dogodilo i bavimo se ovim pitanjem", kratko je rekla zamjenica glasnogovornika Pentagona Sabrina Singh.

Dokumenti koji su izašli u javnost ne donose konkretne planove za ukrajinsku protuofenzivu, to jest ne navode kada i gdje tačno Kijev namjerava napasti ruske snage.

Također, riječ je o dokumentima koji su stari najmanje pet sedmica te samim time predstavljaju pogled na stanje na bojištu, kao i na ukrajinske potrebe, kakvim su ga Amerikanci vidjeli 1. marta, navodi NYT.

Šta se dešava u Rusiji? Sukobi u Moskvi oko izgradnje džamije, Tatari zapalili crkvu

No, ruskim ratnim stratezima, analitičarima i obavještajcima ovi dokumenti svejedno daju itekako vrijedan uvid u razmišljanje ukrajinskih saveznika.

Na primjer, u dokumentu se navodi razina potrošnje projektila za moćni američki raketni sistem HIMARS, a koji je od pojave na bojištu u Ukrajini sredinom prošle godine itekako namučio Ruse (uništavanjem spremišta streljiva, infrastrukture i tako dalje).

Pentagon dosad nije otkrivao javno koliko brzo Ukrajinci troše projektile za HIMARS - što ovaj dokument navodi.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak