Preminuo Bill Richardson: 'Svijet je izgubio šampiona'

0
Radiosarajevo.ba
Preminuo Bill Richardson: 'Svijet je izgubio šampiona'

Bivši guverner savezne države Novi Meksiko, Bill Richardson, dugogodišnja figura Demokratske politike s mandatima kao ministar energetike i ambasador UN-a u administraciji Clintona, preminuo je u petak, saopćio je Richardsonov centar za globalno angažovanje. Imao je 75 godina.

Richardson je preminuo u snu u svojoj ljetnoj kući u Massachusettsu.

"Cijeli svoj život proveo je u službi drugih - uključujući i svoje vrijeme u vladi i nakon toga karijeru u oslobađanju osoba koje su držane kao taoci ili nepravedno zadržane u inostranstvu. Nije bilo osobe s kojom guverner Richardson ne bi razgovarao ako bi to obećavalo povratak osobe slobodi", izjavio je Mickey Bergman, potpredsjednik Richardsonovog centra, u saopćenju.

Na Bjelašnici jutros 1 °C: Objavljena prognoza do srijede - evo kakve nas promjene vremena očekuju

"Svijet je izgubio šampiona za one koji su nepravedno držani u inostranstvu, a ja sam izgubio mentora i dragog prijatelja."

Učestvovao je i u kreiranju Dejtonskog mirovnog sporazuma, koji je zaustavio rat u Bosni i Hercegovini. 

Demokratski senator iz Novog Meksika, Martin Heinrich, rekao je da će "nasljeđe guvernera Richardsona imati trajni uticaj" u saopćenju na X.com. 

"Guverner Richardson vjerovao je da Novi Meksiko može postići velike stvari. Njegova ambicija za našu državu značila je da nikada nije prihvatao mediokritet i uvijek nas je poticao da se borimo za budućnost koju zaslužujemo. Bio sam privilegiran što sam služio u njegovoj administraciji i zauvijek ću biti zahvalan za sve što me naučio", napisao je Heinrich, piše CNN

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak