Preko 30 poginulih u poplavama na Madeiri

Radiosarajevo.ba
Preko 30 poginulih u poplavama na Madeiri
Foto: AP

Najmanje 32 osobe su poginule u poplavama i odronima koji su nakon jakih kiša pogodili portugalski otok Madeiru.

Još 68 osoba je hospitalizirano na otoku u Atlantskom okeanu koji je poznato turističko odredište. Još nije poznato jesu li u odronima poginuli i turisti. Policijski dužnosnik je rekao kako su spasioci zatrpani pozivima u pomoć. Prema pisanju portugalskih medija, ova oluja je bila najsmrtonosnija još od one koje je otok pogodila u oktobru 1993. godine.

Izgrađena privremena skloništa

Aerodrom je zatvoren, a gradonačelnik grada Funchal, Miguel Albuquerque, je pozvao stanovnike da ne izlaze iz kuća. Dodao je kako su vjetrovi puhali brzinom većom od 100 kilometara na sat te su jake kiše prouzrokovale poplave i odrone tla. Spasioci imaju problema sa dolaskom do unesrećenih, jer su mnoge ceste na otoku blokirane.

Očekuje se da će u narednim satima na Madeiru stići portugalski premijer Jose Socrates i ministar unutarnjih poslova Rui Pereira. "Problem se mora riješiti na nacionalnom nivou", kazao je Pereira. Predsjednik regionalne vlade Alberto Joao Jardim je rekao kako vlasti rade privremena skloništa za stotine ljudi koji su ostali bez domova.

index.hr/radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak