Pravda nakon skoro pola stoljeća: Od 1980. godine je bila u zatvoru zbog ubistva koje nije počinila

0
FENA
Pravda nakon skoro pola stoljeća: Od 1980. godine je bila u zatvoru zbog ubistva koje nije počinila

Žena koja je u Americi odslužila 43 godine za ubistvo koje nije počinila puštena je na slobodu nakon što je njezina presuda poništena.

Sandra Hemme imala je 20 godina kada je u novembru 1980. proglašena krivom i osuđena na doživotni zatvor, jer je, kako se tvrdilo u presudi, na smrt izbola radnicu knjižnice Patricie Jeschke iz St Josepha u Missouriju.

Nije bilo dokaza koji bi je povezivali sa zločinom osim priznanja koje je dala pod teškim sedativima u psihijatrijskoj bolnici, pokazalo je ispitivanje njezina slučaja, podsjeća BBC.

Nesreća na putu prema Bjelašnici: Automobil završio na krovu, jedna osoba povrijeđena

Sada ima 64 godine, a vjeruje se da je odslužila najdužu poznatu nezakonitu osudu za ženu u historiji SAD-a.

Njen pravni tim u Projektu nevinosti rekao je da je zahvalan što se ona konačno ponovno spojila sa svojom obitelji i da će se "nastaviti boriti" da očiste njeno ime. Iako više nije u zatvoru, njen se slučaj još uvijek razmatra.

Izvorna presuda suca okružnog suda Ryana Horsmana na 118 stranica kojom je poništena njena osuda stigla je 14. juna. Rečeno je da su advokati Sandre Hemme imali jasan dokaz njene nevinosti, uključujući dokaze koji u to vrijeme nisu bili dani njezinom obrambenom timu.

"Ovaj sud smatra da cjelokupni dokazi podupiru zaključak o stvarnoj nevinosti", zaključio je sudija Horsman.

Pregledom je utvrđeno da je lokalna policija ignorisala dokaze koji su izravno upućivali na jednog od njihovih policajaca - Michaela Holmana - koji je kasnije otišao u zatvor zbog drugog zločina i umro 2015. godine.

Holmanov kamion viđen je na tom području na dan ubojstva, alibi mu se nije mogao potvrditi, a on je upotrijebio kreditnu karticu Patricije Jeschke nakon što je tvrdio da ju je pronašao u jarku. Par karakterističnih zlatnih naušnica koje je identificirao otac žrtve također su pronađeni u Holmanovoj kući. Ništa od toga u to vrijeme nije otkriveno obrambenom timu Sandre Hemme, stoji u obrazloženju nove presude.

Sandru Hemme policija je nekoliko puta ispitivala pod utjecajem antipsihotika i snažnog sedativa nakon što je prisilno smještena u psihijatrijsku bolnicu. Povremeno je bila na psihijatrijskom liječenju od svoje 12. godine.

Njeni su odgovori bili "jednosložni" i "nije bila potpuno svjesna šta se događa", pokazali su sudski dokumenti, a ponekad je jedva mogla uspravno držati glavu i osjećala je bolove od grčenja mišića kao nuspojave lijekova.

Pregled suca Horsmana primijetio je da nikakvi forenzički dokazi ne povezuju Sandru Hemme s ubojstvom. Nije imala motiv niti je bilo svjedoka koji bi je povezali sa zločinom.

Sandra Hemme u petak je konačno napustila zatvor, a Kansas City Star prenosi da će živjeti sa sestrom. Nakon izlaska na slobodu ponovno se našla s obitelji u obližnjem parku, gdje je zagrlila svoju sestru, kćer i unuku.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak