Potpisan povijesni sporazum između Armenije i Turske

Radiosarajevo.ba
Potpisan povijesni sporazum između Armenije i Turske

Foto: AFP

Turski ministar vanjskih poslova Ahmet Davutoglu i armenski ministar vanjskih poslova Eduard Nalbandian uspjeli su u subotu prevladati međusobne razmirice, potpisavši povijesni sporazum o normalizaciji međusobnih odnosa, nakon što je svečanost potpisivanja odgođena zbog armenskih primjedbi, javile su agencije.

Razmirice, koje su se pojavile „u posljednji čas“ zbog nekih armenskih primjedbi, kako je u subotu poslijepodne izvijestio glasnogovornik State Departmenta, prevladane su, prenosi VOA.

Obje su se zemlje dogovorile da će uspostaviti diplomatske veze i otvoriti granice nakon stoljetnog neprijateljstva. Jedna od prepreka normalizaciji odnosa je protivljenje nacionalista obiju strana. Otomanske su vlasti ubile oko milion i po Armenaca tokom Prvog svjetskog rata što moderna turska država ne želi priznati kao genocid.

Svečanost potpisivanja kasnila je gotovo tri i po sata. U vrijeme predviđeno za ceremoniju potpisivanja na Sveučilištu u Zuerichu u zgradu nisu došla američka i armenska delegacija. Američka državna tajnica Hillary Clinton „vratila se“ u hotel, kazao je američki glasnogovornik Ian Kelly, kako bi s armenskim kolegom Eduardom Nalbandijanom pokušala riješiti problem.

Ceremonija je u subotu umjesto u 17 obavljena u 20.20 sati po lokalnom vremenu. Uz američku državnu tajnicu, prisustvovali su joj ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov, visoki povjerenik EU-a za vanjsku politiku i sigurnost Javier Solana i francuski ministar vanjskih poslova Bernard Kouchner, prenosi Hina.

Erdogan: Armenija se mora povući sa azerbejdžanske zemlje
Azerbejdžan: Osuđen sporazum između Turske i Armenije
"Zvijer na mjesecu na ovogodišnjem MESS-u"

radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak