Posljedna Holbrookeova poruka: 'Zaustaviti rat u Afganistanu'

Radiosarajevo.ba
Posljedna Holbrookeova poruka: 'Zaustaviti rat u Afganistanu'

Posljednja poruka Richarda Holbrookea, danas preminulog izaslanika SAD-a za Afganistan i Pakistan, glasila je: „Rat u Afganistanu treba zaustaviti!“

Kako piše Washington Post danas, on je to kazao svom hirurgu, inače Pakistancu, prije ulaska u operacionu salu tokom vikenda.

Šezdesetdevetgodišnji Richard Holbrooke umro je u ponedjeljak navečer, tri dana nakon što je doživio srčani udar. Ovoga vikenda je bio podvrgnut dugoj operaciji na aorti, a zatim i drugoj intervenciji.

Od januara 2009. godine on je predstavljao Obamu u Afganistanu i Pakistanu, gdje su Sjedinjene Države od 2001. godine angažirane u ratu protiv talibana.

Njegova smrt je došla malo prije podnošenja izvještaja o Afganistanu u četvrtak, godinu dana nakon najave nove američke strategije u toj regiji.

U Bosni i Hercegovini je Holbrooke poznat kao tvorac Daytonskog mirovnog sporazuma, a preminuo je upravo na godišnjicu potpisivanja ovog dokumenta, koji je i danas osnova uređenja Bosne i Hercegovine.

radiosarajevo.ba
 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak