Poplave u Austriji, službe pozivaju na oprez: Svaka kap kiše koja padne je previše

0
Radiosarajevo.ba
Poplave u Austriji, službe pozivaju na oprez: Svaka kap kiše koja padne je previše

Grmljavinska oluja pogodila je u subotu, 8. juna dijelove Austrije te uzrokovala bujične poplave i veliku materijalnu štetu. Potopljene su brojne ulice, voda je prodrla u kuće i nosila automobile. Blato se tokom vikenda odronilo na autocestu kod Graza, snažni vjetrovi srušili su stabla na cestu.

Nevrijeme je uništilo i biračka mjesta za izbore za Europski parlament. To je bio slučaj s biračkim mjestima u južnoj pokrajini Štajerskoj, tačnije u selu Deutschfeistritzu s oko 4000 stanovnika sjeverno od Graza.

Austrijski meteorološki zavod prognozira još kiše u nadolazećim danima, a Državni centar za uzbunjivanje poziva na oprez. Noć s nedjelje na ponedjeljak bila je mirnija, ali od jutarnjih sati moguće su grmljavinske oluje praćene jakom kišom.

Oštra reakcija zbog parastosa u Srebrenici: "Njihovi komandanti su optuženi za pomaganje u genocidu"

"Svaka kap koja trenutno padne s neba, posebno u okruzima Graz-Umgebung i Hartberg-Fürstenfeld i u svim drugim pogođenim područjima, jedna je previše. U skladu s tim, nadamo se kako se ništa ozbiljno neće promijeniti u situaciji", rekao je Thomas Meier, glasnogovornik Državne vatrogasne zajednice za Steiermark.

Tokom vikenda je intervenisalo pet hiljada vatrogasaca, a danas se nastavljaju radovi na raščišćavanju posljedica nevremena kakvo, prema pisanju stranih medija, nije pogodilo Štajersku u posljednjih 40 godina.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak