Poljska i Ukrajina jačaju vojnu suradnju u svjetlu eskalacije sukoba

1
Radiosarajevo.ba
Poljska i Ukrajina jačaju vojnu suradnju u svjetlu eskalacije sukoba

Ukrajinski lider sastao se s poljskim premijerom Donaldom Tuskom u Varšavi u ponedjeljak kako bi razgovarali o nastavku napada Rusije na Ukrajinu i daljnjoj podršci NATO-a. Kijev se obvezao istražiti nove načine uništavanja svih ruskih raketa i bespilotnih letjelica koje su usmjerene prema Poljskoj u ukrajinskom zračnom prostoru, izjavio je ukrajinski predsjednik Volodymyr Zelenskyy u ponedjeljak.

Zelenskyy je podijelio vijest o sporazumu o sigurnosti u objavi na X, rekavši da "neviđeni dokument" također uključuje formiranje i obuku novog dobrovoljačkog ukrajinskog vojnog odreda, Ukrajinski legija, na poljskom teritoriju.

"Hvala vam na solidarnosti s našom zemljom i narodom, te na svu podršku i pomoć", rekao je Zelenskyy.

Ovo je Ernad, sin Muhameda Begovića kojeg je snažna bujica odnijela u tragičnoj noći

Ukrajinski lider sastao se s poljskim premijerom Donaldom Tuskom u Varšavi kako bi razgovarali o nastavku napada Rusije na Ukrajinu i daljnjoj podršci NATO-a. U utorak će NATO održati svoj samit u Washingtonu, na kojem se očekuje da će lideri istražiti načine pružanja dugoročne sigurnosne pomoći i vojne obuke za Ukrajinu, više od dvije godine nakon ruske invazije.

Razgovori su uslijedili nekoliko sati nakon što su ruske rakete ubile najmanje 24 osobe u napadima na različite lokacije u Ukrajini, uključujući dječju bolnicu u glavnom gradu. Na NATO summitu Poljsku će predstavljati predsjednik Andrzej Duda, koji je bio zakazao sastanak s Zelenskyyem kasnije u ponedjeljak, prenosi Euronews.

Poljska je među najčvršćim pristašama Ukrajine i ove će godine izdvojiti 4,12% svog BDP-a za obranu, prema procjenama objavljenim od strane NATO-a — dvostruko više od smjernica saveza od 2%. Pogledajte video sa pomenutog susreta lidera.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak