Poljaci evakuiraju 44.000 ljudi: Odmah idite na najviši sprat zgrade, cijeli grad će biti poplavljen

1
Radiosarajevo.ba
Poljaci evakuiraju 44.000 ljudi: Odmah idite na najviši sprat zgrade, cijeli grad će biti poplavljen

Teška je noć iza stanovnika poljskog grada Nysa. Vojska, vatrogasci i nekoliko stotina volontera su sanirali rupu koja se pojavila na nasipu. Na mjesto događaja su stigla i dva vojna helikoptera Mi-17 koji su bacali vreće s pijeskom na mjesto oštećenja nasipa.

Gradonačelnik je ranije najavio hitnu evakuaciju stanovnika grada od 44.000 ljudi.

"Oštećeni nasip je zakrpan, ali sada se sanira šteta na brani jezera Nyskie", javljaju poljski mediji.

Progon Maršala iz Beograda | Sead Đulić: Tita treba prenijeti u Sarajevo!

Poljski Institut za meteorologiju i vodno gospodarstvo - Nacionalni istraživački institut izvijestio je da su u noći s ponedjeljka, 16. septembra, na utorak, 17. septembra, alarmantna stanja zabilježena na 76 hidroloških stanica, uglavnom u jugozapadnoj Poljskoj.

Razine upozorenja zabilježene su na 40 hidroloških stanica.

Poljski grad Nysa evakuira 44.000 ljudi, a gradonačelnik je upozorio: “Molim vas, evakuirajte svoje stvari, sebe, svoje voljene. Vrijedi odmah doći na gornji sprat zgrade ,jer val može biti visok nekoliko metara. To znači da će cijeli grad biti poplavljen.”

Padavine koje trenutno padaju u Njemačkoj i Austriji relativno su intenzivne i trebale bi trajati do utorka u podne. Prema sadašnjim izračunima, u Podunavlju u Njemačkoj i Austriji trebalo bi pasti do 40 mm kiše.

Osim toga, u Alpama, na 1.500 m nadmorske visine, nalaze se vrlo bogate zalihe snijega. Visina snijega doseže 100 do 150 cm i taj snijeg će se sada otopiti i početi opskrbljivati ​​pritoke Dunava.

Zastrašujuća fotografija prikazuje brzinu kojom se dogodila poplava u gradu u Poljskoj

Iako se idućih dana ne očekuju daljnje padavine, snijeg s Alpa će ipak puniti Podunavlje vodom, pa će pad vodostaja biti vrlo spor.

Uz otapanje snijega i oborine, visoka razina Dunava utjecat će i na brane u Donjoj Austriji koje su proteklih sati radile punim kapacitetom.

Sve o poplavama u zemljama Europske unije čitajte na linku OVDJE.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak