Politika SAD-a prema Sjevernoj Koreji se neće mijenjati

Radiosarajevo.ba
Politika SAD-a prema Sjevernoj Koreji se neće mijenjati

Američka politika prema Sjevernoj Koreji ostaje nepromijenjena i poslije iznenadne privatne posjete bivšeg američkog predsjednika Billa Clintona Pjongjangu, izjavio je glasnogovornik Bijele kuće Robert Gibbs.

Gibbs je naglasio da je Sjeverna Koreja ta koja treba da poduzme korake da bi poboljšala odnose sa Sjedinjenim Državama, prenosi Reuters.

Glasnogovornik Bijele kuće je kazao da se Washingon nada da će Sjeverna Koreja primjenjivati sporazume koje je sklopila u prošlosti, "a mi ćemo istovremeno nastaviti da poduzimamo korake neophodne za provođenje rezolucija Vijeća sigurnosti UN kako bi se postarali da Sjeverna Koreja ne širi oružje za masovno uništenje".

Clinton je, poslije ovonedjeljnog sastanka sa sjevernokorejskim liderom Kim Jong-Ilom, izdjejstvovao oslobađanje dvije američke novinarke koje su u ovoj zemlji bile osuđene na po 12 godina zatvora zbog, kako je navedeno, neprijateljskog djelovanja protiv sjevernokorejske države.

FENA/radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak