Pogubljen Hemijski Ali

Radiosarajevo.ba
Pogubljen Hemijski Ali

Bliski rođak Saddama Husseina, Ali Hassan al-Majid, poznat kao Hemijski Ali, pogubljen je u ponedjeljak. Hemijskog Alija objesili su nakon što su ga proglasili krivim za 13 ubojstava i genocid, kazao je glasnogovornik iračke vlade Ali al-Dabagh.

Husseinov rođak osuđen je na smrt za četiri različita slučaja, uključujući i ono da je sudjelovao u napadu na Kurde plinom, u kojem je živote izgubilo oko 5.000 osoba.

Njegovo pogubljenje odgađano je zbog političkih razloga. U napadu plinom na selo Halabja 1988. godine, koji je bio dio Husseinovog režima, poginulo je 100.000 iračkih Kurda, otuda nadimak koji je al-Majid dobio, prenosi CNN.

Al-Majid osuđivan je na smrt četiri puta, prvi put zbog svoje uloge 1991. godine, kada je pogubio Šijite koji su se suprostavili Husseinu, te 1999. godine, kada je sudjelovao u sprečavanju prosvjeda u Bagdadu. Treći put osuđen je zbog ključne uloge koju je imao u nasilju koje se dogodilo u južnom Iraku nakon rata u Perzijskom zaljevu 1991. godine.

index.hr/radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak