Počeli pregovori u ujedinjenju Kipra

Radiosarajevo.ba
Počeli pregovori u ujedinjenju Kipra
Kiparski vojnici blizu turskog dijela zemlje (Foto: AP)

Grčki i turski lideri na Kipru započeli su u ponedjeljak maratonske pregovore kako bi u 2010. godini došli do sporazuma o ujedinjenju otoka podijeljenog već 35 godina.

Predsjednik Kipra Demetris Christofias i Mehmet Ali Talat, lider Turske Republike Sjeverni Kipar, koju je priznala jedino Ankara, sastat će se šest puta, 11,12, 13, 25, 26. i 27. januara.

Christofias i Talat su se već šezdesetak puta sastali u posljednjih 15 mjeseci, ali se još uvijek spotiču oko bitnih pitanja kao što su sigurnost i vlasništvo, prenio je AFP.

Okosnica nove runde pregovora trebalo bi da budu raspodjela vlasti, ekonomija i pitanja povezana s Evropskom unijom. Pravo na vlasništvo će također biti na dnevnom redu.

Sjednice će se održavati u zvaničnoj rezidenciji šefa misije UN-a na Kipru Taye Brook Zerihouna, u tampon zoni koja razdvaja otok na sjeverni dio koji je okupirala turska vojska i južni dio koji je u Evropskoj uniji, prenosi Fena.

Iako je malo napretka ostvareno otkako su pregovori obnovljeni u septembru 2008. godine, specijalni izaslanik UN-a Alexander Downer je nedavno izjavio da je optimist kad je u pitanju sporazum i da bi se on mogao postići u 2010.

Kipar je podijeljen nakon invazije koju je izvela turska vojska na sjeverni dio otoka 1974. godine, odgovorivši na državni udar grčkih nacionalista koje je tada podržavla hunta na vlasti u Atini želeći da otok pripoji Grčkoj.

radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak