Papa: Pedofilija irskih biskupa strašan zločin

Radiosarajevo.ba
Papa: Pedofilija irskih biskupa strašan zločin

Papa Benedikt XVI, foto: AP

Papa Benedikt XVI izjavio je u utorak, drugog dana razgovora s irskim biskupima u Vatikanu, da je pedofilija svećenika Rimokatoličke crkve u Irskoj "užasan zločin" s kojim se Crkva mora odlučno obračunati.

Tokom istrage provedene prošle godine u Irskoj otkriveno je da su crkveni poglavari u Dublinu decenijama štitili od zakona svećenike koji su seksualno zlostavljali djecu, dok su mnoge njihove kolege okretale glavu od onoga što se događalo.

Nekoliko mjeseci prije istrage u Irskoj je objavljen izvještaj u kome su iznijeti dokazi o seksualnom, fizičkom i psihičkom zlostavljanju djece, koje je desetljećima trajalo u katoličkim školama, radionicama i sirotištima.

To otkriće je šokiralo Irsku, koja je pretežno katolička zemlja.

"Papa je rekao da seksualno zlostavljanje djece i mladih nije samo strašan zločin, već predstavlja i grijeh koji vrijeđa Boga i narušava dostojanstvo ljudskog bića", navodi se u saopćenju iz Vatikana.

"Iako je svjestan da nije moguće brzo pronaći izlaz iz ove bolne situacije, papa poziva biskupe da se odlučno suoče s problemima iz prošlosti, a s aktualnom krizom iskreno i hrabro", istaknuto je u saopćenju koje prenose agencije.

Irski biskupi su papi obećali da će sarađivati s civilnim vlastima u Irskoj u vezi s pedofilskim skandalom, saopćila je Sveta Stolica, piše Beta.

radiosarajevo.ba
 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak