Panika u Njemačkoj: Ekstremna desnica na putu da pobijedi na ključnim izborima kod Berlina

5
Radiosarajevo.ba
Panika u Njemačkoj: Ekstremna desnica na putu da pobijedi na ključnim izborima kod Berlina

Tek nešto više od sedam dana prije ključnih izbora u Brandenburgu, pokrajini koja okružuje Berlin, ankete ukazuju na to da su socijaldemokrate (SPD) kancelara Olafa Scholz za svega nekoliko procenata iza krajnje desne Alternative za Nemačku (AfD).

Anketa koju je u petak predstavio javni servis ZDF pokazuje da AfD ima podršku od 29 posto, ispred socijaldemokrata sa 26 posto.

Ako AfD osvoji najviše glasova 22. septembra, to će im biti drugi put na nekim pokrajinskim izborima od osnivanja stranke 2013. Početkom ovog mjeseca to im je pošlo za rukom u Tiringiji, još jednoj istočnoj pokrajini. U Saksoniji, također na istoku, bili su drugi.

Stigla prava jesen: Hladna noć u Sarajevu i prazne ulice grada

U anketi koju je u četvrtak objavio drugi glavni javni emiter ARD, razlika između dvije stranke je manja. SPD je na 26 posto, dok se za AfD opredelilo 27 posto anketiranih.

Prema anketi ZDF-a, demohrišćani (CDU) su na trećem mestu sa 15 posto. Nova stranka Savez Sare Vagenkneht (BSW), koja kombinuje ljevičarsku socijalnu politiku sa čvrstim stavom o migracijama, ima 14 posto.

Izbori u Njemačkoj: Težak ispit za vladajuće stranke dok im 'tone' popularnost

U Brandenburgu je na vlasti trenutno koalicija SPD, CDU i Zelenih. Socijaldemokrate drže vlast u pokrajini od ujedinjenja Njemačke 1990. i pad može da bude veliki udarac za tu stranku pred izbore za Bundestag naredne godine.

Mainstream političke stranke u Njemačkoj - SPD, CDU, Zeleni i liberali (FDP) - odbijaju saradnju sa AfD-om.

Premijer susedne Saksonije Michael Kretschmer iz CDU je u petak napravio neobičan potez podržavši premijera Brandenburga iz SPD-a Dietmar Woidke.

"Važno je da vodeća politička snaga u ovoj pokrajini bude demokratska stranka", rekao je Krečmer. "Moramo se držati zajedno."

Službe za unutrašnju bezbednost u Brandenburgu sumnjiče ogranak AfD u ovoj pokrajini za desničarski ekstremizam.

Oko 1.060 birača s pravom glasa u Brandenburgu učestvovalo je u istraživanju ZDF-a od 10. do 12. septembra. Oko 73 posto ispitanika reklo je da su odlučili za koga će glasati, dok ostali još vagaju, javlja Dpa.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (5)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak