Palestinac prepoznao dom u kojem je ubijen Yahya Sinwar: "To je moja kuća"

0
Radiosarajevo.ba
Palestinac prepoznao dom u kojem je ubijen Yahya Sinwar: "To je moja kuća"

Palestinac iz Gaze rekao je britanskoj medijskoj kući BBC-u da je bivši lider Hamasa Yahya Sinwar ubijen u kući u kojoj je živio 15 godina.

Ašrafa Abu Tahu šokirala je snimka na kojoj se može vidjeti kako dron 16. oktobra ulazi u razrušenu kuću u kojoj sjedi Yahya Sinwar. Nedugo zatim, Sinwar je ubijen.

Abo Taha rekao je da to nekoć bila njegova kuća te da se nalazi u Ulici Ibna Sene u Rafahu na jugu Gaze.

Sarajevo: Preminuo 33-godišnjak, utvrđuje se ko mu je nanio povrede oštrim predmetom

Abo Taha otkrio je BBC-u da je 6. maja napustio svoj dom u Rafahu, nedugo nakon što je Izrael naredio da se taj grad zbog vojnih operacija protiv Hamasa ima evakuisati. Palestinac je iz Rafaha otišao u Khan Younis i sve do nedavno nije znao što se dogodilo s njegovom kućom.

Abo Taha je rekao da mu je kći pokazala snimku na kojoj se navodno može vidjeti kako Sinwar sjedi u njegovoj kući u Rafahu. Rekao je BBC-u da je njegova kći odmah prepoznala kuću. On joj isprve nije vjerovao, međutim kasnije mu je njegov brat rekao da je to zaista njegova kuća.

Abo Taha rekao je da nije znao zašto se Sinwar u njoj našao te da ne zna kako je u nju ušao. "Moja braća, moji sinovi i ja nikada s tim nismo imali veze", dodao je Abo Taha.

BBC je rekao da su slike kuće u kojoj je Abo Taha živio i razrušenog objekta u kojem je ubijen Sinwar istovjetne, međutim nije mogao potvrditi da je Palestinac zaista vlasnik te kuće.

Abo Taha rekao je da je kuću sagradio zajedno sa svojom braćom te da ga je koštala oko 50 hiljada eura (oko 100 hiljada KM). Dodao je da je bila u dobrom stanju kada je napustio Rafah.

Palestinac je za BBC rekao da je u stanu imao narandžaste kaučeve i narančastu zdjelu. "Tih se stvari sjećam jer mi ih je dala majka i jako su mu vrijedne. Rastužilo me to što se desilo. Nema više kuće koju sam sagradio i novca koji sam u nju uložio. Samo mi ih Bog može vratiti", rekao je Abo Taha, prenosi Jutarnji list.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak