Ovo se nije dogodilo nikad: Evo šta Biden planira, najviše ga boli potez Baracka Obame!?

2
Radiosarajevo.ba
Ovo se nije dogodilo nikad: Evo šta Biden planira, najviše ga boli potez Baracka Obame!?

Ako je za vjerovati američkim medijima, koji svoje opservacije temelje na svjedočanstvima "dobro upućenih anonimnih izvora", jedina nepoznanica u ovome trenutku je trenutak u kojem će se Joe Biden i formalno povući iz utrke.

Da, svi oni "na van" i dalje neumorno tvrde da je "predsjednik stopostotno i do daljnjega u utrci", međutim, problem je u tome što im već sedmicama više nitko ne vjeruje, ako ni zbog čega drugoga, onda zato što se neusporedivo više medijskog fokusa daje pozadinskom šušuru prepunom stranačkog prljavog rublja.

Naime, nikad se u historiji washingtonske močvare nije dogodilo da se vladajuća stranka na ovaj način, i to u ključnoj fazi kampanje, prepire pred očima čitave nacije. Središnjica, DNC, za to vrijeme očajnički pokušava preuzeti kontrolu nad pomahnitalim narativom, zbog čega gura ideju da se Biden potvrdi kao predsjednički kandidat Demokratske stranke virtualnim putem već krajem jula, gotovo mjesec dana prije konvencije u Chicagu, kako bi zacementirali nominaciju i konačno ušutkali špekulacije o promjeni izbornog tandema.

Nesreća na putu prema Bjelašnici: Automobil završio na krovu, jedna osoba povrijeđena

Međutim, Bidenovi suradnici novinarima diskretno daju naslutiti da im svima, pa čak i samom predsjedniku, postaje jasno kako neće moći preokrenuti katastrofalan rejting, piše Jutarnji, zbog čega sve aktivnije rade na izlaznoj strategiji.

Isti izvori tvrde da Bidenova svita pokušava pronaći način da to odradi "što je moguće prije" i "sa što manje štete". Iako neki mediji pišu da bi se predsjednik iz utrke mogao povući već tokom vikenda, NYT napominje kako nije realno očekivati da će Biden "abdicirati" prije ili tijekom predviđenog susreta s izraelskim premijerom Benjaminom Netanyahuom, koji bi D.C. trebao posjetiti sredinom sedmice.

Predsjednik se trenutno oporavlja od covida-19 u svojoj privatnoj rezidenciji u Delawareu. Izvori tvrde da je uistinu ogorčen zbog sve većeg broja noževa koji su mu se našli u leđima od katastrofalnog performansa na debati, a navodno ga je posebno zaboljelo što su se protiv njega okrenuli oni demokrati u koje je osobno imao najviše povjerenja jer su do prije mjesec dana bili vodeći motori njegova uspjeha.

U tom kontekstu ga je osobito zabolila očigledna šutnja bivšeg kampanjskog suputnika Baracka Obame, s kojim je služio u Bijeloj kući punih osam godina. Bidenu, naime, nije ispod radara prošla činjenica da 44. predsjednika nije ni za čuti ni za vidjeti u javnom prostoru dok medijima nezaustavljivo "kapaju" imena sve većeg broja renomiranih demokrata koji od Bidena očekuju da odstupi.

Neovisno o svojim očitim kognitivnim problemima, Biden je u politici dovoljno dugo da "curenje" informacija medijima interpretira tačno onako kako bi i trebao – kao dio šire kampanje pritiska kojom ga se pokušava izgurati iz utrke. NYT piše kako Biden motorom te inicijative smatra Nancy Pelosi, dok Baracka Obamu smatra sivom eminencijom pokreta.

Pelosi je, za to vrijeme, navodno, održala sastanak s kalifornijskim demokratima na kojem su razmatrali strategije smjene Bidena. Bivša predsjednica Zastupničkog doma lobira da se na stranačkoj konvenciji, koja bi se trebala održati 19. augusta u Chicagu, održe kompetitivni "mini-predizbori" s širokom paletom kandidata, jer smatra da bi a priori zamjena Bidena Kamalom Harris izgubio demokratski legitimitet. Drugim riječima, Pelosi smatra da ako se već odluče za opciju prelaska Rubikona, demokrati moraju iskoristiti priliku da pronađu onog najboljeg kandidata.

Ukoliko to uistinu bude Kamala Harris, tvrdi ona, potpredsjednica će time samo dobiti vjetar u leđa. Međutim, nekolicina drugih demokrata smatra kako je rizik prevelik, jer bi eventualno zaobilaženje prve afroameričke potpredsjednice dodatno narušilo podršku manjina Demokratskoj stranci.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak