Ovo je prvi ruski ročnik za kojeg se zna da je poginuo u ukrajinskom napadu na Kursk

7
Radiosarajevo.ba
Ovo je prvi ruski ročnik za kojeg se zna da je poginuo u ukrajinskom napadu na Kursk

Nikita Dobrinin, 22-godišnji ročnik iz ruske republike Komi, prva je poznata žrtva među ročnicima koja je poginula tokom ukrajinskog upada u Kursku oblast, izvijestio je istraživački portal IStories, pozivajući se na objavu in memoriam na društvenoj mreži VKontakte, a prenosi The Moscow Times.

Ukrajinci su u Kurskoj oblasti zarobili nekoliko ruskih ročnika, objavii su nezavisni mediji pozivajući se na članove porodica vojnika. Rusko Ministarstvo odbrane još nije komentarisalo te izvještaje, piše Hina.

Istraživački portal Agentsvo izvijestio je u subotu da ročnici koji su bili u Kurskoj oblasti na početku ukrajinske ofenzive još nisu prebačeni u pozadinu. Portal je napomenuo da nema potvrdu da ročnici sudjeluju u borbenim operacijama.

Porodica Fehratović se kući vraćala sa godišnjeg odmora. 'Autotrkač' Dženan Korać im oduzeo živote

Ročnici iz drugih ruskih regija navodno se pripremaju za premještaj u Kursku oblast.

Prvog dana upada, majke ruskih ročnika pokrenule su peticiju upućenu predsjedniku Vladimiru Putinu kojom se traži povlačenje ročnika iz zone borbenih djelovanja.

Ročnici su muškarci (većinom mladići koji imaju 18-20 godina) koji prema zakonu Rusije moraju služiti u vojsci godinu dana. Nakon jednogodišnje obuke vraćaju se kući te obično ne učestvuju u vojnim aktivnostima. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (7)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak