Ovakvog Putina niste vidjeli: Objavljen video - pogledajte reakciju kada čuje za napad Ukrajinaca

7
Radiosarajevo.ba
Ovakvog Putina niste vidjeli: Objavljen video - pogledajte reakciju kada čuje za napad Ukrajinaca

Ruski predsjednik Vladimir Putin održao je sigurnosni sastanak o situaciji u regiji Kursk, gdje se posljednjih dana vode žestoke borbe nakon iznenadnog upada ukrajinskih snaga u pogranično područje.

Putin se u srijedu sastao s ministrom obrane Andrejem Belousovim, šefom Federalne službe sigurnosti Aleksandrom Bortnikovim i sekretarom Vijeća za nacionalnu sigurnost Sergejem Šojguom u državnoj rezidenciji u Novo-Ogarjovu u blizini Moskve kako bi razgovarali o situaciji u regiji Kursk.

Sastanku se videovezom pridružio i načelnik ruskog Glavnog stožera general Valerij Gerasimov koji je izvijestio da je napredovanje ukrajinskih snaga u regiji Kursk - čije su snage brojale do 1000 ljudi - zaustavljeno. Gerasimov je rekao da su ukrajinske snage u napadu na Kursk izgubile 315 vojnika i 54 oklopna vozila, uključujući sedam tenkova.

Za vikend potpuna obustava saobraćaja u centru Sarajeva: Pogledajte u kojim ulicama

No, snimka sastanka nije privukla pažnju zbog onoga što je rečeno, već zbog Putinovih reakcija.

Naime, dok je Gerasimov pričao, Putin je stisnuo usne, nekoliko puta duboko udahnuo, promeškoljio se u stolici, pogledao oko sebe, lupkao prstima po stolu, kao da je nestrpljivo čekao da general završi svoje izvješće.

"Kipti od bijesa", samo je jedan od komentara na društvenim mrežama na video.

Članovi ruskog Vijeća sigurnosti, kako piše Deutsche Wele (DW), nisu imali vremena razgovarati o "aktualnim događajima".

"Morat ćemo početi s događajima u Kurskoj oblasti", rekao je Putin na otvorenom dijelu sjednice Vijeća.

Ocijenio je da je riječ o "provokaciji velikih razmjera" i optužio Kijev da njegove snage "neselektivno raznim vrstama oružja, uključujući rakete, gađaju civilne i stambene zgrade, kao i vozila hitne pomoći".

Dok je Gerasimov tvrdio da je napredovanje ukrajinskih trupa, koje su prodrle duboko u područje Kurska, zaustavljeno, DW prenosi da je dan ranije, u utorak 6. augusta, rusko ministarstvo obrane objavilo da je napad odbijen i da "ostaci diverzantskih grupa povukli su se na teritorij Ukrajine". Kasnije je ta poruka na društvenim mrežama Ministarstva preuređena, a nestala je i iz vijesti nekih ruskih državnih novinskih agencija.

Neovisni ruski vojni stručnjak Jurij Fedorov ocijenio je za DW kako je "sasvim moguće da je na zatvorenom dijelu sjednice ruskog Vijeća sigurnosti bilo riječi o propustu ruske obavještajne službe koja nije pratila kretanje velikih jedinica Oružane snage Ukrajine u blizini granice".

"Radi se o otprilike dvije brigade od kojih svaka ima oko 4000 ljudi. To je nedvojbeno uspjeh za ukrajinsku stranu", rekao je.

Borbe se vode u Sudžanskom i Korenjevskom rejonu Kurske oblasti posljednja tri dana, a prema portalu Svoboda.org traju već četvrti dan. Ministarstvo obrane Rusije tvrdi da su tokom noći i jutra 8. augusta sistemi protuzračne odbrane uništili šest dronova i pet projektila iznad regije Kursk. Još 14 bespilotnih letjelica, prema podacima odjela, oboreno je iznad regije Belgorod, navodi portal.

Prema podacima ruskog ministarstva obrane, kao i vojnih stručnjaka, jedinice ukrajinske vojske napreduju teritorijem Rusije. Najmanje dva ruska novaka su zarobljena, a ruska vojska je izgubila najmanje jedan helikopter Ka-52, koji je oboren FPV dronom. Ruske vlasti tvrde da su "zaustavile napredovanje neprijatelja" i da "kontroliraju situaciju", ali dokaz da se vode borbe dolazi iz mjesta Suja sa 5.000 stanovnika, piše Deutsche Wele.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (7)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak