Otac medicinske marihuane preminuo u 72. godini

Radiosarajevo.ba
Otac medicinske marihuane preminuo u 72. godini
Dennis Peron, aktivista koji je osnovao pokret za legalizaciju medicinske marihuane u Californiji preminuo je u 72. godini u San Franciscu.

"Čovjek koji je promijenio svijet. Teška srca moram vas informisati da je moj brat Dennis umro u bolnici u San Franciscu", napisao je njegov brat Jeffrey Peron na Facebooku.

Peron je bio ugledna ličnost i u LGBT zajednici, a ističe se kako je među prvima prepoznao koristi medicinske marihuane tokom krize izazvane SIDA-om tokom '80-ih godina prošlog stoljeća.

Peron je otvorio prvu javnu apoteku za prodaju marinhuane i to još 1990. godine. San Francisco Cannabis Buyers Club nekoliko puta je zatvaran, policija je više puta uhapsila Perona, a jednom je i ranjen u nogu.

Njegov partner Jonathan West umro je od AIDS-a 1990. godine, a 1996. godine Peron je učestvovao u izradi prijedloga "Kalifornija 215", kojim su stvoreni uvjeti za legalizaciju medicinske marihuane. Danas je medicinska marihuana legalna u većini saveznih država, kao i Washingtonu.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak