Objavljen snimak kako bujica ruši kuću: U Poljskoj stanje prirodne katastrofe, oglasio se premijer

0
Radiosarajevo.ba
Objavljen snimak kako bujica ruši kuću: U Poljskoj stanje prirodne katastrofe, oglasio se premijer

Poljski premijer Donald Tusk rekao je da će njegova vlada proglasiti stanje prirodne katastrofe jer se zemlja bori s razornim posljedicama poplava i obilnim kišama.

"Nakon konsultacija s nadležnim ministrima i službama, dao sam instrukcije da se pripremi uredba Vijeća ministara za uvođenje stanja prirodne katastrofe", napisao je Tusk na platformi X.

On je dodao da je zatražio od ministra odbrane da uputi dodatne snage u ugrožena područja.

Snažna poruka selektora: Oglasio se Barbarez nakon svega što se izdešavalo u redovima Zmajeva

"Nikoga nećemo ostaviti na cjedilu", poručio je Tusk.

Inače, kako pojašnjava BBC, stanje prirodne katastrofe daje vladi veću kontrolu za suzbijanje i rješavanje posljedica, što može uključivati ograničavanje određenih sloboda i prava.

U međuvremenu, lokalne vlasti na jugozapadu Poljske apelovale su na mještane da se evakuišu kako raste vodostaj i poplave prijete da probiju još jednu branu. Gradonačelnik mjesta Prudnik Gregor Zavišlak apelovao je na mještane sela Moščanka, Laka Prudnicka i dijelove samog Prudnika da se odmah evakuišu.

"Ovaj apel je veoma ozbiljan, ne gubite vrijeme na razmišljanje, morate napustiti kuće. Ako brana bude probijena vaše kuće biće uništene, a životi ugroženi", rekao je lokalni zvaničnik Radoslav Roškovski.

Putevi oko najgore pogođenih područja su zatvoreni. Mještani pokušavaju da ispumpaju vodu iz podruma i postavljaju vreće s pijeskom oko kuća i drugih objekata, čekajući novo pogoršanje situacije.

Fokus je sada na na području oko grada Nisa. Glavni put u ovom kraju je potpuno pod vodom i voda je već iznad visine prozora. Mještanima je naloženo da se evakuišu. Također, danas je pukla brana na jugoistoku Poljske. Na društvenim mrežama pojavilo se više video snimaka na kojima se vidi kako vodena bujica juri kroz grad. Jedan od njih prikazuje urušavanje kuće u kojoj se nalazila lokalna policijska stanica.

"Zgrada policijske stanice srušila se u gradu Stronie Śląskie", potvrdila rekla je glasnogovornica policije Katarzyna Nowak. "Ovo više nije drama, ovo je tragedija", rekao je glasnogovornik meteorološkog instituta IMWM Grzegorz Walijewski. Kaže da se radi o "ogromnoj sili koja uništava zgrade".

[twitter]https://x.com/FitowskiPiotr/status/1835374647589691772[/twitter]

Kiša se očekuje i narednih dana, a poboljašnje situacije tek u utorak, 17. septembra.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak