Obama uoči puta u Moskvu

Radiosarajevo.ba
Obama uoči puta u Moskvu

Američki predsjednik Barack Obama izjavio je da bi jačanje ljudskih prava i pravne države u Rusiji trebali biti dio dugonajavljivanog "resetovanja" u američko-ruskim odnosima, sudeći po intervju koji je dao za opozicijske novine Novaja Gazeta.

Obama je također izjavio da pozdravlja napore predsjednika Dmitrija Medvedeva da reformiše ruski labilni pravosudni sistem, sudeći po djelovima intervjua koje su novine objavile uoči sutrašnjeg Obaminog dolaska u Moskvu, kada će puni intervju biti objavljen, prenosi AP.

"Slažem se s predsjednikom Medvedevim kada kaže da je sloboda bolja od odsustva slobode. Ne vidim razloga zašto jačanje demokratije, ljudskih prava i pravne države ne može biti uključeno u dio našeg resetovanja", navode novine Obamine riječi.

Termin "resetovanje" odnosi se na obećanja zvaničnika u obje zemlje da poboljšaju odnose koji su se značajno zategnuli u posljednjim godinama.

Nejasno je da li su Obamini komentari signal njegovih namjera da izvrši pritisak na Medvedeva - ili čovjeka koji se smatra njegovim suvladarom, premijera Vladimira Putina - da izvrše pravosudne reforme na polju ljudskih prava tokom njegove dvodnevne posjete Moskvi.

Grupe za ljudska prava, američki političari, kao i ruski i američki vanjskopolitički stručnjaci, tražili su od Obame da ne ignoriše ta pitanja radi postizanja sporazuma s Moskvom oko širih spornih pitanja - kao što su novi sporazum o kontroli naoružanja ili širenje NATO-a.

Glasnogovornica je izjavila da je intervju obavljen napismeno, a novine su primile odgovore na svoja pitanja krajem prošle sedmice.

Obama je odbio odgovoriti na novinarsko pitanje o ruskom najpoznatijem zatvoreniku - bivšem naftnom tajkunu i milijarderu Mihajlu Hodorkovskom.

Njegove pristalice tvrde da presuda protiv njega pod optužbama za izbjegavanje poreza i pronevjeru ima za cilj kazniti ga zbog njegovih političkih ambicija.

Obama je, međutim, izjavio da podržava napore Medvedeva na jačanju pravne države u Rusiji, "koji prirodno uključuju osuguravanje da svi oni optuženi za zločine imaju pravo na pošteno suđenje i da se sudovi ne koriste u političke ciljeve".

"Također vjerujem da Amerikanci i Rusi imaju zajednički interes u razvoju vladavine prava, jačanju demokratije i zaštiti ljudskih prava. Kao što sam rekao u svom inauguralnom govoru: "Onima koji dolaze na vlast putem korupcije, prevare i ušutkivanja nezadovoljnika, poručujem da morate znati da ste na pogrešnoj strani istorije, ali da ćemo vam pružiti ruku ako ste spremni da opustite svoju pesnicu", izjavio je Obama.

fena/radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak