Obama oduševljen hapšenjem Ratka Mladića

Radiosarajevo.ba
Obama oduševljen hapšenjem Ratka Mladića

Bijela kuća u četvrtak je izjavila da su Sjedinjene Države oduševljene što je srbijanska vlada uhitila Ratka Mladića, najtraženijeg optuženika za ratne zločine u Europi, izvijestio je Reuters.

SAD očekuje brzo prebacivanje Mladića u Međunarodni kazneni sud za bivšu Jugoslaviju (ICTY) u Den Haagu, rekao je novinarima Ben Rhodes, zamjenik savjetnika za nacionalnu sigurnost Bijele kuće, i dodao kako njegovo hapšenje pokazuje da će 'pravda stići takve zločince'.

Američki predsjednik je dodao da je hapšenje Ratka Mladića, najtraženijega evropskog osumnjičenika za ratne zločine, važan dan za porodice njegovih žrtava. U saopštenju objavljenom u Francuskoj, gdje američki predsjednik prisutvuje samitu G-8, Obama je u četvrtak rekao da Mladić sada mora odgovoriti svojim žrtvama i svijetu pred sudom. 

Dodao je da Sjedinjene Države odavno promatraju pravdu za ratne zločine, zločine protiv čovječnosti i genocid kao moralni imperativ i važnu komponentu mira i stabilnosti te da bilo ko ko je počinio takve zločine neće pobjeći pravdi. 

Prije izjave američkog predsjednika zamjenik savjetnika za nacionalnu sigurnost Ben Rhodes rekao je novinarima da Sjedinjene Države očekuju brzi transfer Ratka Mladića u Haški sud (ICTY). Dodao je kako ovo hapšenje pokazuje da će ovakvi zločinci uvijek biti izvedeni pred lice pravde, prenosi VoA. 

Izjavu za štampu je objavila i američka državna tajnica Hillary Clinton, iz koje je dijelove pročitao glasnogovornik Državnog tajništva. 

"Sjedinjene Države pozdravljaju hapšenje Ratka Mladića od strane srbijanskih službi sigurnosti. Odajemo priznanje predsjedniku Borisu Tadiću, vladi Srbije, njenim službama sigurnosti i oni su godinama radili na tome da se Mladića izvede pred lice pravde. To je veliki dan za pravdu u međunarodnom sustavu. Mladićevo hapšenje služi kao primjer onima diljem svijeta koji bi možda pokušali kršiti zakon i napadati nedužne civile", kaže se između ostalog u saopštenju američke državne sekretarke Hillary Clinton.   

Ratko Mladić, kojeg je ICTY još 1995. optužio za genocid i zločine protiv čovječnosti u BiH, uhićen je u četvrtak u selu Lazarevu kraj Zrenjanina u Vojvodini.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak