Novom ukrajinskom junaku presudila je skupina Wagnera koju vodi zloglasni 'Srbin'?

10
Radiosarajevo.ba
Novom ukrajinskom junaku presudila je skupina Wagnera koju vodi zloglasni 'Srbin'?

Društvenim mrežama preplavila je snimka gdje je navodno, nenaoružni ukrajinski vojnik pogubljen od strane ruskih vojnika.

Ukrajinski prvobranitelj kazao je da je proslijedio snimak nadležnim institucijama, a Ukrajinska sigurnosna služba (SBU) je već otvorila slučaj.

S obzirom na to da slučaj još nije potvrđen sumnja se da su snimak podijelili pripadnici ruskih snaga. Na snimku se prikazuje nenaoružani ukrajinski zarobljenik koji nije htio skinuti oznaku čina s ukrajinske zastave na uniformi nakon čega je poručio "slava Ukrajini". Neposredno nakon njegove izjave, ruske snage su uz povik "umri k***o" nemilosrdno pogubile.

Duraković objavio video sa slavlja: 'Oj Ćamile nisi više glavni, pobedio narod pravoslavni'

Videosnimak je poznat redakciji portala Radiosarajevo.ba, međutim zbog brutalnosti zapisa, njegova objava nije moguća.

Ubrzo nakon što je snimka objavljena, izazvla je golem odjek, a širi se brzinom svjetlosti. Mnogi korisnici su tagovali političare i razne institucije s obzirom na to da ukoliko se utvrdi vjerodostojnost snimka, radilo bi se o ratnom zločinu.

Šef ruske Wagner grupe: "Cijeli front pada ako nam ne pošalju municiju"

Za sada identitet pogubljenika nije poznat, kao ni kada i gdje je nastao snimak. Iako se sumnja da je vojnik bio pripadnik 72. zasebne mehanizirane brigade, ova informacija još nije potvrđena.

U međuvremenu na Facebook stranici brigade 72. objavljena je slika s likom vojnika sa snimke i natpisom "Slava herojima!".

Prve reakcije

Povjerenik za ljudska prava Vrhovne Rade, ukrajinskog parlamenta, Dmitro Lubinec, ocijenio je da je riječ o "izrazu podlosti i zlobe".

"Ubijanje zarobljenika predstavlja kršenje Ženevske konvencije", naglasio je, a video je poslao svojim međunarodnim kolegama kao dokaz "još jednog ratnog zločina Rusije".

"U trenutku kada riječi 'Slava Ukrajini' izazivaju čast, poštovanje i ponos u cijelom svijetu, Rusi pucaju na ukrajinski slogan", napisao je on. "Jako je bolno gledati što okupatori rade našem narodu. Cilj Ukrajine, kao i cijelog demokratskog svijeta, jeste privesti Rusku Federaciju pravdi", dodao je.

Neonacistička jedinica Rusič

Na ruskim Telegram kanalima komentari ispod snimke puni su izražavanja radosti i pohvala počiniteljima zločina.

Kako je na Twitteru objavio Michael Colborne iz utjecajne istraživačke medijske skupine Bellingcat, neonacistička jedinica Rusič, koja se bori kao dio grupe Wagner u Ukrajini, među onima je koji su podijelili video smaknuća ukrajinskog ratnog zarobljenika. Na svom Telegram kanalu su uz objavu napisali "Konačno normalna reakcija".

Suosnivač i zapovjednik grupe Rusič je Aleksej Milčakov, 31-godišnjak koji se odaziva na nadimak "Srbin".

Ko je Aleksej Miličakov 'Srbin'?

Kako prenose mediji, Milčakov je osumnjičen za ratne zločine i od 2022. godine sankcioniran od strane Sjedinjenih Država, Europske unije, Ujedinjenog Kraljevstva, Kanade i drugih zemalja.

Šef Wagner grupe prozvao Vučića nakon optužbe da regrutuju Srbijance da se bore u Ukrajini

Pored zločina u Ukrajini, on se povezuje i sa zločinima u Siriji.

Društvenim mrežama kruži i njegova fotografija na kojoj pokazuje tetovažu na podlaktici, piše: "Kosovo je Srbija".

Pažnju je privukao na sebe kada je 2011. godine snimio sebe kako muči i odrubljuje glavu nevinom psu. Snimak je objavio na ruskoj društvenoj mreži VKontatke, nakon čega je pozvao ubijanje beskućnika, štenaca i djece.

Prije odlaska u borbe u Donbasu 2014. godine, Milčakov je na svoju stranicu na popularnoj ruskoj društvenoj mreži VK postavio sadržaj koji veliča Željka Ražnatovića Arkana, srpskog ratnog zločinca koji je ostavio krvavi trag u Bosni i Hercegovini.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (10)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak