Novinar s doživotnom sankcijom ušao u Kursk: 'Ovo što vidim nisam mogao ni zamisliti'

3
Radiosarajevo.ba
Novinar s doživotnom sankcijom ušao u Kursk: 'Ovo što vidim nisam mogao ni zamisliti'

Novozelandski novinar Thomas Mutch, koji živi u Ukrajini i kojeg su ruske vlasti sankcionirale doživotnom zabranom ulaska u Rusiju zbog njegovog ‘rusofobnog‘ izvještavanja o ratu, posjetio je regiju Kursk u koju su ukrajinske vlasti nenadano upale 6. augusta te izvijestio za The Daily Beast o dojmovima i svjedočenjima iz sada okupiranog dijela Rusije.

U okupirani dio Kurska je ušao je iz ukrajinske regije Sumi u pratnji ukrajinskih vojnika u oklopnom vozilu i kaže da je, nakon što je vidio brojne ukrajinske gradove u ruševinama, bio šok vidjeti takvo razaranje i u samoj Rusiji. Od kada su nacisti pokrenuli operaciju Barbarossa u Drugom svjetskom ratu ruski teritorij nije bio napadnut, a otkad je Rusija postala nuklearna sila, ta ideja je bila nezamisliva.

Dobio je pristup Sudži, najvećem gradu pod ukrajinskom kontrolom u Rusiji, a tokom vožnje je od vojnika doznao da je stigao baš na dan kad je situacija prilično opasna. Često su se čuli zvuci eksplozija od topničke i druge vatre.

I Dodik se uključio u raspravu o Severini, pa udario na Konakovića: "Neka pjevaju jedno drugom"

Nakon dvije sedmice intenzivnih borbi, Ukrajinci su napredovali gotovo 40 kilometara u ruski teritorij, kontrolirajući oko 1200 četvornih kilometara teritorija, prema riječima generala Oleksandra Sirskog, vrhovnog zapovjednika ukrajinske vojske. Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski rekao je da Ukrajina namjerava uspostaviti "tampon zonu" u Kursku.

'Čine se dragi, ali to su tipični Rusi'

No, područje pod ukrajinskom kontrolom je i dalje opasna borbena zona. Jedan ukrajinski vojnik, navodi Mutch, u jednom je trenutku primio poziv na walkie-talkie i okrenuo se sa zabrinutim izrazom lica. "Dronovi. FPV, Orlan". Rusi ih mogu koristiti za usmjeravanje topničke vatre, objasnio je vojnik. "Ako nas uoče, gotovo će sigurno pokušati pogoditi nas nečim".

Ispod napuštene škole uočio je sklonište koje koriste civili koji se tek trebaju evakuirati. Pored vrata stajao je natpis "miroljubivi ljudi". Tu je naišao na Nikolaja, sredovječnog muškarca koji je nosio namirnice u i iz podruma. On je ustvrdio da obični Rusi nemaju ništa s ratom i da ih ne treba kriviti. Na pitanje šta ljudi koji žive tako blizu ratnog područja misle o situaciji u Ukrajini, odgovorio je: "Mi smo mali ljudi, ne znamo šta učiniti, šta god učinili, neće pomoći. Ne gledamo televiziju ni svu tu propagandu... ali, to su gospodari zemlje, oni vode ovaj rat, a ne mi. Nismo krivi", rekao je. Kaže kako nije glasao na izborima. "Ne idem jer se ništa neće promijeniti pa zašto bih gubio vrijeme".

Reutersov novinar nestao, dvojica hospitalizirana nakon napada na hotel u Ukrajini

Novinar je potom upitao ukrajinske vojnike imaju li suosjećanja za civile koji se skrivaju od granatiranja vlastite vojske. "Iskreno, ne baš. Ja sam iz Mariupolja,” rekao je Oleksij, ukrajinski vojnik u Sudži.

"Nakon što sam vidio što se dogodilo u Buči i u mome rodnom gradu, možda osjećam malo suosjećanja prema njima, ali oni su vrlo nisko na mojoj listi".

Tetjana Drobotja, ukrajinska novinarka iz Zaporižje, kaže da je to Nikolajev stav tipičan za ruski način razmišljanja, kojim se ne preuzima nikakva odgovornost za zločine vlastite zemlje. "Upravo sam poslušala snimku koju ste poslali i iskreno, jako sam ljutita. Izgledaju dragi, ali kad razgovor krene dublje, tako su apsolutno ruski. Tek u trećoj godini rata, kad je počelo granatiranje, otišli su u podrum. Ali osim toga nije ih bilo briga za sve ovo", rekla je.

Sada Ukrajinci okreću ploču

Mutch je uočio znakove da se Ukrajinci ukopavaju i pripremaju odbrambene položaje. "Brjansk, Kursk, Belgorod. Sve su to povijesni ukrajinski teritoriji", rekao mu je Dmitro, ukrajinski vojnik u Sumiju.

"Kremlj je često tvrdio da su ukrajinske regije poput Donecka, Harkiva i Odese povijesni ruski teritoriji. Ovdje sada Ukrajinci okreću ploču. Možda će još napredovati jer su napadali grad Korenevo, a moguće je da će hiljade ruskih vojnika biti zarobljene u džepu između granice i rijeke Sejm", izvijestio je novinar.

Zelenski na Dan nezavisnosti Ukrajine potpisao važan zakon: 'Ovo se Rusima neće dopasti'

Ukrajina je ostvarila taktičku i političku pobjedu u Kursku. To je promijenilo narativ od stalnog mrcvarenja i gubitka teritorija u Donbasu. Ukrajinci su ismijali, kako navodi, i Putina i "crvene linije" Zapada i pokazali da su Putinova obećanja o eskalaciji šuplja i lažna priča.

No, unatoč izvanrednom uspjehu u Kursku, smjer rata je mračniji na istoku Ukrajine. Ukrajinske linije u regiji Donecka su popucale, a ruske snage neprestano osvajaju teritorij oko ključnih gradova, uključujući Toreck i Pokrovsk. Kijev je pokušao izvući ruske rezerve iz Pokrovska, ali rusko napredovanje je nije smanjeno. Hiljade civila evakuiraju se svaki dan, a vojnici izvještavaju da su ih Rusi brojčano i oružano nadjačali u omjeru između 5 ili 10 prema 1, ovisno o lokaciji.

Ipak, za ukrajinske vojnike koji drže ruski grad Sudža situacija je stabilna. Po prvi put od oslobađanja teritorija u Hersonu u novembru 2022. godine, Ukrajinci imaju pobjedu i razlog za slavlje, zaključuje Thomas Mutch za The Daily Beast.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (3)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak